today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Κ.Νοτοποπούλου: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρθηκε σοβαρά στην πόλη της Θεσσαλονίκης

«Η πόλη δεν διαδραματίζει το ρόλο που αρμόζει στην ιστορία και τη γεωγραφική της θέση, και για αυτό έχουμε ευθύνη όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στα κοινά», τόνισε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, μιλώντας από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η «ΜτΚ» και το makthes.gr, με τίτλο «Σχέδιο Θεσσαλονίκης».

“Την τελευταία 25ετία οι εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης στην κεντρική εξουσία είτε δεν είχαν δυνατότητα ισχυρής παρέμβασης, είτε τους απορρόφησε η κεντρική πολιτική σκηνή και όχι τα προβλήματα της πόλης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε μόλις 4,5 χρόνια και πρέπει να παραδεχθούμε ότι είχε μικρή ευθύνη. Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, είχε πρωτοκλασσάτους υπουργούς εκλεγμένους στη Θεσσαλονίκη, αλλά η παρέμβασή τους περιορίσθηκε μόνο στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα όσον αφορά στα τοπικά θέματα. Η ΝΔ σε όλη αυτή την περίοδο δεν διέθετε ισχυρή παρέμβαση σε θέματα υποδομών και ανάπτυξης», είπε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε φωτεινή εξαίρεση την περίοδο Καραμανλή, στην οποία όπως είπε,συμβασιοποιήθηκε το έργο του Μετρό, δημιουργήθηκε η Ζώνη Καινοτομίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο,

Για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, ο ίδιος ανέφερε «την τάση ορισμένων πολιτικών, πάντα με συγκεκριμένη ιδεολογική αναφορά, να μην ασχολούνται με τον πυρήνα των προβλημάτων, αλλά να αναλίσκονται σε ατέλειωτες διαβουλεύσεις, να εκπονούν masterplans ή να δημιουργούν αναποτελεσματικούς φορείς διαχείρισης» και πρόσθεσε «εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε τη τάση να μην προχωρούμε όταν μπορούμε παρεμβάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων. Ενδεικτικά θα αναφέρω την αλλαγή της διαδρομής του Μετρό προς τα δυτικά, όπου χωρίς ουσιαστικό λόγο άλλαξε η χάραξη».

Για την αυτοδιοίκηση είπε ότι πολλές φορές ακολουθεί μια κρατικιστική και όχι φιλελεύθερη προσέγγιση στα ζητήματα της πόλης και αναφερόμενος στο μέλλον, είπε ότι ονειρεύεται να ζήσει τη στιγμή που το γαλάζιο του Θερμαϊκού θα έχει σκεπασθεί από τα πανιά των ιστιοφόρων, τα κουπιά των λέμβων και της επιφάνειες των σκαφών αναψυχής. Σημείωσε ότι έχει πολιτική βάση και η μη αξιοποίηση παραδοσιακών κτιρίων της πόλης που απαξιώνονται.

Μεταξύ των αιτιών για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, ο ίδιος τόνισε την πάγια αντιπαράθεση μιας μειοψηφίας με αστική προέλευση σε κεντρικές κεντροδεξιές επιλογές σχετικές με τις υποδομές της πόλης.

«Για τις απόψεις μου αυτές έχω δεχθεί ποικίλες επιθέσεις. Για κάποιους εκτός από νεοφιλελεύθερος είμαι εργολάβος των ΣΔΙΤ, για άλλους πολιτιστικά αμόρφωτος, για ορισμένους κινητροδοτούμενος από συμφέροντα και για λίγους οπαδός της τσιμεντοποίησης των πάντων ή εχθρός της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτά όμως πιστεύω. Γι’ αυτά θα συνεχίσω να παλεύω. Ακόμη και μόνος. ‘Αλλωστε επτά χρόνια με το Μετρό σχεδόν μόνος δεν ήμουν;», κατέληξε ο κ. Σιμόπουλος.

«Αυτή η πόλη δεν είναι παιχνίδι», ανέφερε στην ομιλία της η τέως υπουργός Μακεδονίας- Θράκης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου και αναφερόμενη στο γεγονός της απόσπασης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζελου, η ίδια τόνισε ότι η κυβέρνηση ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα στο πρόσωπο των αρχαιολόγων. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Δεν μιλάμε για ένα άγαλμα αλλά για ένα σύμπλεγμα μνημείων» το οποίο θα αποσπασθεί.

Μεταξύ άλλων, η ίδια τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του φέρθηκαν σοβαρά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και αναφερόμενη στην απουσία του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών είπε: «Την ίδια τακτική ακολούθησε ο υπουργός και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για την απόσπαση ή μη των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου».

Τονίζεται ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έκανε παρέμβαση μετά την ομιλία του βουλευτή της ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης, Στράτου Σιμόπουλου, με αφορμή την αναφορά στη συναυλία που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον Σταμάτη Κραουνάκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής, άκουσα τον κύριο Σιμόπουλο και προχθές, διαφωνώ πολιτικά σε όλα με τον κύριο Κραουνάκη ως προς τις θέσεις που έχει αναπτύξει. Όμως ο πολιτισμός ιδεολογικές, κομματικές ή πολιτικές αφετηρίες και διαχωρισμούς. Και εμείς ως περιφέρεια και κέντρο πολιτισμού είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το σύνολο του πολιτισμού και της χώρας. Οποίος θέλει να διαφωνεί με τον κύριο Κραουνάκη μπορεί να το κάνει ελεύθερα. Αλλά εκδηλώσεις με ανθρώπους που έχουν προσφέρει στον Πολιτισμό ακόμα κι αν διαφωνούμε πολιτικά μαζί τους όσο είμαι περιφερειάρχης θα γίνονται διαρκώς. Να το βάλουν καλά κάποιοι στο μυαλό τους» είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, κοιτώντας στο τέλος της παρέμβασης του προς τον Στρατό Σιμόπουλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ