today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Γράφει ο Κ.Πασίσης

Εντείνονται  οι παρασκηνιακές διεργασίες για το πρόσωπο που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως  Πρόεδρο Δημοκρατίας, αν και ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη  συνάντηση του με την Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί μετά τα Χριστούγεννα.

Του Κώστα Πασίση

Στα πολιτικό δημοσιογραφικά στέκια, πάντως, γίνεται «πασαρέλα» υποψηφίων ενώ τα σενάρια για το αν ο επόμενος ένοικος της Ηρώδου Αττικού, είναι γυναίκα ή άνδρας, ή θα προέρχεται από την κεντροδεξιά ή την κεντροαριστερά …οργιάζουν, προκαλώντας πολλές φορές απορίες για τη σκοπιμότητα των υποψηφιοτήτων που διαρρέονται.

Χωρίς υπερβολή, από τον Αύγουστο και μετά κυκλοφόρησαν ουκ έστι αριθμός υποψηφίων. Τελευταίες προσθήκες στην «άγονη» φλυαρία το όνομα του ολυμπιονίκη Πετρούνια και της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, αλλά υπέργηρης, Ελένης Αρβελέρ.

Η προεδρική εξίσωση, πάντως είναι δύσκολη στο χειρισμό υπόθεση γιατί, πέρα από το πρόσωπα ευρείας αποδοχής, κυρίως από το κόσμο των «γραμμάτων και τεχνών», υπάρχουν και τα βαριά πολιτικά ονόματα που διεκδικούν με αξιώσεις την Ηρώδου Αττικού.

Σε αυτή τη κατηγορία, τα φαβορί είναι οι πρώην Πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Πιθανότητες επίσης έχει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τις τελευταίες ημέρες «έπαιξε» παρασκηνιακά προκαλώντας αίσθηση και έκπληξη και η υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά. Ωστόσο ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης το διέψευσε κατηγορηματικά.

Σε ανάλογη διάψευση, για δεύτερη φορά μάλιστα προέβη και η πρώην  υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου. Την πρώτη φορά είχε δηλώσει με σκωπτικό τρόπο: «μόνο Αρχιεπίσκοπο δεν με έχουν κάνει ακόμη», χωρίς προφανώς να εκτιμηθεί το χιούμορ της.

Στο «κάδρο» των πολιτικών προσώπων περιλαμβάνονται ακόμη η Μαρία Δαμανάκη, πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ.

Φημολογείται  ότι  τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα βλέπει θετικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, όπερ σημαίνει ότι θα μπορούσε να τη στηρίξει ως μια κοινή υποψηφιότητα με τη ΝΔ.

Επίσης στη γαλάζια λίστα υπάρχει και ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που ανάλογα με τις εξελίξεις στην προεδρική κούρσα έχει τις δικές του αξιόλογες πιθανότητες.

Όσον αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, η ατζέντα, με τα ονόματα είναι εξίσου «αξιοπρόσεκτη». Μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα ονόματα που βρίσκονται στο Προεδρικό «τερέν» είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος, γνωστός συνταγματολόγος ο οποίος  ήταν υποψήφιος για την Προεδρία το 2015 µετά από πρόταση του Ποταµιού, ενώ είχε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ο κ. Αλιβιζάτος το τελευταίο διάστημα αρθρογραφεί συχνά, επικροτώντας  το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος,  πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχο, ένα πρόσωπο με «τεχνοκρατικά» χαρακτηριστικά που «γοητεύουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη προεδρική λίστα, πάντως τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται να έχει προστεθεί και η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, αδελφή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου.

Ένα πρόσωπο που φαίνεται ότι εκτιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς την είχε καλέσει στο Μαξίμου  να μιλήσει στους  15 μαθητές που βρέθηκαν με αφορμή την 45η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει δημόσια την ανανέωση της θητείας  του Προκόπη Παυλόπουλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ