Φρένο Κ.Μητσοτάκη στους υπουργούς για την πλειοδοσία παροχών από το πλεόνασμα

461

«Φρένο» στους χριστουγεννιάτικους «μποναμάδες» των κυβερνητικών στελεχών, που μοιράζουν αφειδώς, το πλεόνασμα, βάζει το Μαξίμου προκειμένου να μην δημιουργηθούν προσδοκίες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν ή «ναρκοθετούν» τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

Του Κώστα Πασίση

Με τον προϋπολογισμό να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 4,48 δις. ευρώ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, ποσό που υπερβαίνει κατά 3 δια. ευρώ το στόχο, υπουργοί βγήκαν στα κανάλια και …έδωσαν μέρισμα από τους οικονομικά ασθενέστερους μέχρι τις επιχειρήσεις, ενώ μείωσαν και τη φορολογία.

Στη παρούσα φάση, όμως, εκείνο που ισχύει είναι η πρόσφατη αναφορά του Πρωθυπουργού σε πρόσφατη συνέντευξη του. «Πριν τις 7 Ιουλίου υπήρχε δημοσιονομικό κενό, τώρα αναμένεται επιπλέον πλεόνασμα για το 2019. Το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί το Δεκέμβριο για τη στήριξη των πολιτών», τόνισε  χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το συγκεκριμένο κονδύλι  προσδιορίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στα 300 εκατομμύρια ευρώ. «Στόχος είναι να βοηθήσουμε τους μη έχοντες. Θα δούμε στο τέλος του χρόνου τις δημοσιονομικές δυνατότητες και τα χρήματα θα κατευθυνθούν εκεί που πρέπει», επεσήμανε  ο κ. Πέτσας.

Αξία έχει και η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Χρ. Σταικούρα ο οποίος σε δηλώσεις του είχε αναφέρει «εάν το Νοέμβριο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια να πετύχουμε και να υπερκαλύψουμε τον στόχο, προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα θα δώσει  κοινωνικό μέρισμα, όπως έχει δεσμευθεί και προεκλογικά.

Οσον αφορά την απόφαση για το ύψος του μερίσματος, τις κατηγορίες των δικαιούχων και γενικότερα την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος, θα ληφθεί από τον Πρωθυπουργό το αμέσως επόμενο διάστημα, σε σύσκεψη που θα έχει με το οικονομικό επιτελείο του.

Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν σενάρια, που μένει να επαληθευτούν στην πράξη, όταν θα έλθει η κατάλληλη ώρα, επισημαίνει με νόημα στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην κυβέρνηση πάντως επικρατεί ικανοποίηση για το έργο που έχει παραχθεί κατά τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και για τη δημοσκόπηση Opinion Poll σύμφωνα με την οποία το 50% των ερωτηθέντων είναι ευχαριστημένοι από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, οι επόμενες 100 ημέρες  θα είναι δύσκολες, καθώς η κυβέρνηση θα «κολυμπά» πλέον σε βαθιά νερά και τα προβλήματα, όπως είναι το μεταναστευτικό αλλά και νέα  που πιθανότατα θα προκύψουν, επιζητούν λύσεις.

Μέχρι τέλους του χρόνου πρέπει να μπουν οι μπουλντόζες στη εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, να υπάρχουν απτά δείγματα γραφής για νέες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν καλοπληρωμένες  θέσεις εργασίας και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, ενώ στις κυβερνητικές προτεραιότητες είναι και το «ξεπάγωμα» των δημοσίων επενδύσεων.