today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Έλιουντ, ευχαριστούμε!

Πριν από ένα χρόνο, εδώ στο thepresident.gr, είχα κάνει την πρόβλεψη ότι ο Έλιουντ Κιπτσόγκε, το πολύ μέσα σε δύο χρόνια, θα «έσπαγε» το δίωρο στον Μαραθώνιο γράφοντας ιστορία. Δεν χρειάστηκε καν να περάσει όλο αυτό το διάστημα για να πέσω 100% μέσα στην πρόβλεψή μου. Πριν από μερικές ημέρες ο Κενυάτης έκανε το απίστευτο πραγματικότητα τρέχοντας τα 42.195 μέτρα του μαραθωνίου δρόμου σε 1 ώρα, 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα!

*Του Νίκου Αρμένη

Από το Σάββατο που συνέβη, γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Οι συντριπτικά περισσότεροι αποθεώνουν τον Κιπτσόγκε αλλά υπάρχουν και εκείνοι που άρχισαν την κριτική και τα σχόλια.

Ανήκω αναφανδόν στους πρώτους. Όχι γιατί δεν αντιλαμβάνομαι ότι η επιτυχία του Κιπτσόγκε γεμίζει και θα γεμίζει τις τσέπες των χορηγών του. Όχι γιατί δεν αντιλαμβάνομαι ότι το κατόρθωμά του έγινε στις πιο ιδανικές συνθήκες και με τα πάντα προγραμματισμένα στη λεπτομέρειά τους. Όχι γιατί δεν αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για μία μεγάλη επίδοση η οποία όμως – και σωστά – δεν μετράει ως παγκόσμιο ρεκόρ.

Αντιλαμβάνομαι όμως ότι αυτό που έκανε ο Κιπτσόγκε είναι μεγαλειώδες, όσο και αν κάποιοι δεν μπορούν να το παραδεχτούν γιατί απλώς αδυνατούν να ελέγξουν την τάση που έχουν μονίμως να σχολιάζουν αρνητικά σχεδόν τα πάντα.

Και είναι μεγαλειώδες για πολλούς λόγους.

Πρωτίστως γιατί αποδεικνύει πως πράγματι δεν υπάρχουν ανθρώπινα όρια. Το ανθρώπινο είδος εξελίσσεται. Είναι τόσο απλό.

Πόσοι και πόσοι ισχυρίζονταν ότι είναι πρακτικά αδύνατο άνθρωπος να κάνει τον Μαραθώνιο κάτω από δύο ώρες;

Ο Κιπτσόγκε είναι άνθρωπος. Δεν είναι μηχανή. Πείτε ό,τι θέλετε αλλά ένας άνθρωπος στάθηκε στην εκκίνηση στη Βιέννη και έφτασε τρέχοντας στον τερματισμό των 42.195 μέτρων με το ρολόι να γράφει 1:59:40..

Ναι, οι συνθήκες ήταν ιδανικές αλλά, έστω και έτσι, αυτό που για πολλούς ήταν ανθρωπίνως ανέφικτο έγινε πραγματικότητα.

Για άλλους ήταν λέει ντοπαρισμένος. Το λέω έτσι ακριβώς όπως ευθέως το είπαν. Αλήθεια ε; Παρακαλώ αγαπητοί μου να μας αποκαλύψετε και το  «φάρμακο» που πήρε, να το δώσουμε και σε άλλους μαραθωνοδρόμους να κάνουν όπως ο Κιπτσόγκε 1:59:40 στο μαραθώνιο..

Όσο και αν δεν σας αρέσει λοιπόν, γιατί έχετε μάθει να μην σας αρέσει τίποτα, η επιτυχία του Κιπτσόγκε είναι μια μεγαλειώδης στιγμή για την ανθρωπότητα και για μία σειρά από άλλους και μάλλον πιο σημαντικούς λόγους.

Βλέπετε ο Κιπτσόγκε έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας όχι μόνο με τις επιδόσεις του αλλά και για τον τρόπο που ζει και με όσα λέει.

«We can make this world a running world. As a running world is a peaceful world», απάντησε σε ένα tweet στον Μπάρακ Ομπάμα και αλήθεια ποιος μπορεί να διαφωνήσει; Ειδικά όσοι τρέχετε και υποτίθεται έχετε ανακαλύψει και τη ρομαντική πλευρά αυτού του αγωνίσματος που λέγεται μαραθώνιος, πώς γίνεται να διαφωνείτε;

Την ίδια ώρα που ο Ερντογάν σκορπάει θάνατο και δυστυχία στη Συρία, ο άνθρωπος αυτός γράφει αυτά για τον κόσμο που ζούμε και έχουμε φέρει τα παιδιά μας να μεγαλώσουν…

Και πώς γίνεται να μην καταλαβαίνετε ότι ο Κιπτσόγκε στη Βιέννη μάς έκανε να πιστέψουμε στο αδύνατο; Πως γίνεται να μην καταλαβαίνετε ότι η επιτυχία του Κιπτσόγκε δίνει ζωή στα όνειρά μας;

Και έπειτα, δεν έχει καμία αξία για εσάς το γεγονός ότι ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη οι περισσότεροι εκ των οποίων μάλιστα δεν είναι δρομείς; Ότι έκανε πασίγνωστο το άθλημά μας; Ότι μπορεί να γοήτευσε αμέτρητα παιδιά να βάλουν το τρέξιμο στη ζωή τους;

Έγραψα σε μια ανάρτησή μου ότι αυτό που έκανε ο Κενυάτης ήταν τόσο σημαντικό για την ανθρωπότητα όσο το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στο φεγγάρι και κάποιοι το βρήκαν υπερβολικό.

Μα καλοί μου άνθρωποι, ήταν ακριβώς το ίδιο απίστευτο να συμβεί, μέχρι να συμβεί. Και επιπλέον, πρώτα ο Θεός, εδώ θα είμαστε και θα δείτε τα επόμενα χρόνια πώς αυτή η επίδοση του Κιπτσόγκε θα λειτουργήσει καταλυτικά για την περαιτέρω εξέλιξη σειράς επιστημών. Υπερβάλλω λέτε; Θα το δείτε ότι δεν υπερβάλλω.

Ολοκληρώνοντας αυτό το κείμενο, θα κάνω μια πρόβλεψη όπως πέρσι. Θα έρθει εκείνη η ημέρα που ο Έλιουντ Κιπτσόγκε ή κάποιος άλλος μαραθωνοδρόμος θα «σπάσει» το δίωρο στον μαραθώνιο και σε κανονικό αγώνα.

Δεν ξέρω πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι αυτή η ώρα. Ένα μόνο ξέρω. Πως όταν κοπιάζεις και πιστεύεις στα όνειρά σου, τότε αργά ή γρήγορα θα τα δεις να γίνονται πραγματικότητα!

Έλιουντ, ευχαριστούμε!

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το one tv.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ