Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

199
Eurokinissi

Με κεντρικό σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας» , εργαζόμενοι και φοιτητές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ.

Φοιτητικοί Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα έδωσαν το «παρών» για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το νέο νομοσχέδιο επιδιώκει να επιφέρει «συντριπτικό πλήγμα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις κλαδικές, ενώ ταυτόχρονα προωθεί διατάξεις για τον ασφυκτικό έλεγχο των Συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των συλλογικών διαδικασιών», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στις σχετικές ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα.

Ομιλία απεύθυνε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Αν. Αττικής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παπαδόπουλο. Είπε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης στα συνδικάτα και τα σωματεία εργαζομένων, καθώς αποσκοπεί στην πλήρη κατάργηση της διαιτησίας και την πλήρη υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Μίλησε επίσης για κίνδυνο της υφαρπαγής των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς στο στόχαστρο έχει μπει η κοινωνική ασφάλιση.

«Με μεγάλο θράσος, η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει το μαύρο άσπρο και να εμφανίσει ως «φιλεργατικό» ένα νομοσχέδιο που επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις κλαδικές, βάζει σε μόνιμη «πρέσα» τους μισθούς και θέτει υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Β. Συρίγος κάλεσε την κυβέρνηση «… να πάρει τώρα πίσω το νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες» και παράλληλα καταδίκασε την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία με την κάλυψη ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων στο Συριακό λαό.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν μερικά μέτρα πιο κάτω στην οδό Σταδίου, έξω απο το υπουργείο Εργασίας, όπου έγραψαν συνθήματα με μπογιές. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πορεία που πέρασε από τα γραφεία του ΣΕΒ και κατέληξε στη Βουλή των Ελλήνων.