today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Η αθόρυβη Κινεζική προέλαση

Ο Κινεζικός πολιτισμός αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη Ιστορική σταθερά. Τα επιτεύγματά του στις τέχνες και τις επιστήμες, είναι ορόσημο, που συντηρήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα από τις εμπειρίες και την αχλή του ‘δρόμου του μεταξιού’. Τα πισωγυρίσματα και η παρακμή, μέσα από κάθε ιστορικό κύκλο, ήταν αναπόφευκτα. Τα επέτειναν, τα επίσπευσαν και τα διατήρησαν, σειρά ξενικών εισβολών και ο ιδιότυπος απομονωτισμός, που κορυφώθηκε μετά τον σύγχρονο εμφύλιο και την επικράτηση των Κομμουνιστών.

Του Ειδικού Συνεργάτη

Το τάλαντο όμως της δημιουργίας υπάρχει. Και αναδείχθηκε εκ νέου μέσα από τον ‘κομμουνιστικό καπιταλισμό’ , την κομματικά ελεγχόμενη ‘ελεύθερη αγορά’, τις επιλεκτικές και ανεξέλεγκτες κρατικές ενισχύσεις και την ανταγωνιστική άνεση που η ανεξάντλητη πηγή ανθρώπινου δυναμικού προσφέρει. Την επιθετική εμπορική πολιτική, αν μη τι άλλο ευνόησε και η ουσιαστική ανυπαρξία κράτους δικαίου. Της ύπαρξης δηλαδή κανόνων, που επιτρέπουν συνακόλουθα τη διεκδίκηση των νομίμων συμφερόντων του κάθε ενδιαφερομένου. Πικρή είναι προς αυτό η εμπειρία των ξένων επενδυτών, που με το δέλεαρ της αχανούς αγοράς, μπήκαν στον πειρασμό να επενδύσουν, μέσα σε δρακόντειες ουσιαστικά συνθήκες. Το αποτέλεσμα ήταν και τις όποιες δουλειές τους να τις έχουν συνεταιρικά με το Κράτος και την τεχνογνωσία τους αναγκαστικά να μεταφέρουν. Έγιναν δηλαδή ηθελημένα αθέλητα, το πρόπλασμα για την ανάπτυξη του Κινεζικού γίγαντα, που αθόρυβα και με υπομονή και την τεχνογνωσία των Δυτικών ιδιοποιήθηκε και δική του ανέπτυξε.

Κραυγαλέο παράδειγμα οι κολοσσοί στην τεχνολογία που αφορά τις τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο, Huawei και ZTE. Διεκδίκησαν και πήραν ένα σημαντικά κομμάτι υποστήριξης του δικτύου 4G και εμφανίζονται ως βασικοί διεκδικητές της ανάπτυξης του δικτύου 5G της νέας εποχής. Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Οι Κινεζικοί κολοσσοί έχουν κατ’ αρχήν το μοναδικό πλεονέκτημα των εξαιρετικά ανταγωνιστικών τιμών, που εν πολλοίς οφείλεται στη μεθοδική ιδιοποίηση και ενδεχομένως μετεξέλιξη της δυτικής τεχνογνωσίας. Από κοντά προχώρησαν σε στοχευμένες χρηματοδοτήσεις από τα κρατικά ταμεία, ενώ στηρίχθηκαν και στο ανθρώπινο δυναμικό, που μέσα από τον πληθυσμό τους των δισεκατομμυρίων, εκπαίδευσαν. Οι εντυπωσιακές ωστόσο αυτές εξελίξεις δεν μπορούν να συγκαλύψουν ορισμένες θεμελιώδεις παραδοχές, ούτε να υποτιμήσουν τη σπουδαιότητα σοβαρών παραμέτρων. Πρώτη μεταξύ αυτών, η σχετική με την ασφάλεια. Οι Κινεζικοί κολοσσοί, τόσο σε σχέση με την πολιτική τους πραγματικότητα, όσο και σε σχέση με τις τεχνολογικές δυνατότητες που εξ ορισμού έχουν, δημιουργούν εύλογες αμφιβολίες, ως προς τις δικλείδες προστασίας δεδομένων και πληροφοριών που διακινούνται μέσα από το δίκτυό τους. Κι αυτό γιατί είναι δύσκολο να γίνει πιστευτό ότι δε θα διευκολύνουν σχετικές έρευνες και τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση των Κινεζικών αρχών, ακόμα και αν γίνει δεκτό ότι δεν έχουν σχετική νομική υποχρέωση. Το γεγονός ότι η έδρα τους βρίσκεται στην Κινεζική επικράτεια, καθώς και το γεγονός ότι μπορούν ως κατασκευαστές εξ υπαρχής να δημιουργήσουν τεχνολογικές κεκρόπορτες για την παραβίαση της ασφάλειας του δικτύου τους, κατά τρόπο ελεγχόμενο από τις ίδιες, επιβάλει σε βάθος ανάλυση και ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας τους στις Δυτικές αγορές. Η ανάπτυξη εξάλλου του δικτύου 5G, τείνει να καλύψει κάθε έκφανση της σύγχρονης συναλλακτικής ζωής και της λειτουργίας των υποδομών και μπορεί θεωρητικά να καταστήσει ‘αναίμακτα’, μέσα από τον έλεγχο του, ‘όμηρο’ την κάθε κοινωνία που αφορά.

Οι ΗΠΑ πιέζουν προς την κατεύθυνση ανάσχεσης της Κινεζικής διείσδυσης. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν σχετικά δεσμευτεί, ότι δε θα παραδώσουν τα δίκτυά τους στους Κινεζικούς κολοσσούς. Η Ευρώπη έχει καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα που εφιστούν την προσοχή στον κίνδυνο ελέγχου των Δικτύων από εξωγενείς παράγοντες, φωτογραφίζοντας την Κίνα και μελετούν την υιοθέτηση μηχανισμών ελέγχου και πιστοποίησης για την αποφυγή ανάλογων ενδεχομένων. Αναμένεται ότι το Ευρωπαικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα υιοθετήσει δεσμευτικά μέτρα και προτάσεις σχετικά. Όπως όλα δείχνουν η αθόρυβη Κινεζική προέλαση, που τείνει να εξελιχθεί σε κατακυρίευση, θα προκαλέσει ηχηρή αντίδραση. Ζητούμενο, χωρίς δαιμονοποιήσεις, να είναι και αποτελεσματική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ