today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

K. Μητσοτάκης: Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε. Και δεν θα αποτύχουμε.

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως πρωθυπουργός, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση για την προσωπική του ζωή και την πορεία του στην πολιτική, διανθισμένη από βίντεο με στιγμιότυπα των παιδικών του χρόνων, μεταξύ άλλων, και με πρωταγωνιστές τους γονείς του, Κωνσταντίνο και Μαρίκα Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική δεν είναι μονιμότητα… Παράλληλα, επανέλαβε ότι θέλει να είναι «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».

«Η πολιτική δεν έχει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Έχω απόλυτη συναίσθηση ότι σε αυτό το γραφείο είμαστε όλοι προσωρινοί. Το λέω στον εαυτό μου, το λέω στους συνεργάτες μου. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε το χρόνο που είμαστε εδώ και έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχω πει ότι θέλω να γίνω καλύτερος πρωθυπουργός από τον πατέρα μου. Οι συγκρίσεις προκαλούν πάντα είτε εφησυχασμό είτε υψηλές προσδοκίες. Άλλες εποχές τότε. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήθελε να κάνει μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η ελληνική κοινωνία δεν ήταν έτοιμη. Ήταν μπροστά από την εποχή του» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Η μητέρα μου έκανε πίσω, για να στηρίξει τον άντρα και την οικογένειά της. Ήταν μια δυναμική γυναίκα. Της οφείλω πάρα πολλά. Μου έδωσε την πιο πολύτιμη συμβουλή: να μην το βάζω ποτέ κάτω. Για μένα ήταν πάντα το παράδειγμα ενός ανθρώπου με μεγάλα ψυχικά αποθέματα. Αυτό που έβλεπες, αυτό ήταν. Κι αν είχε κακή γνώμη για σένα, θα σου την έλεγε».

«Είχα και έχω πολύ καλές σχέσεις με τις αδερφές μου. Ήταν και η μεγάλη διαφορά ηλικίας, που ίσως να βοήθησε σε αυτό» ανέφερε ακόμη, περιγράφοντας στιγμές με την οικογένειά του, ενώ αναφέρθηκε και στη σχέση του με τα παιδιά του και τη γυναίκα του, Μαρέβα. «Περναμε καλά μαζί, γελάμε πολύ μαζί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, για τη σύζυγό του, ενώ θυμήθηκε και την αρχή της γνωριμίας τους.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις ευκαιρίες που είχε ο ίδιος στη ζωή του. «Δεν γεννιόμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε, όμως, όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο. Δικιά μου δουλειά είναι να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους. Είμαι ένα προϊόν της ελίτ. Πράγματι, είχα ευκαιρίες, αλλά δούλεψα σκληρά για να φτάσω εδώ που έφτασα. Ήξερα πως πάντα στην Ελλάδα θα με έβλεπαν μέσα από ένα παραμορφωτικό φακό. Πρέπει να έχει περάσει κάποιος καρκίνο, για να νιώσει τον πόνο ενός καρκινοπαθούς; Όχι βέβαια. Αυτό είναι η πολιτική. Να μπορεί ο πολιτικός να νιώθει αυτόν που προσπαθεί να ζήσει με 500 και 600 ευρώ. Έχω σεβασμό στους ανθρώπους που ξεκινούν χωρίς εφόδια και φτάνουν ψηλά».

«Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδικάζοντας παράλληλα, με σκληρά λόγια, την τουρκική εισβολή στη Συρία.

O πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας διακοπή εχθροπραξιών. Εκφράζοντας την εκτίμηση πως η Τουρκία με τη στάση της θα κάνει μια περίπλοκη περίσταση ακόμα πιο περίπλοκη και μιλώντας για πιθανή αναβίωση του ISIS, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η Ευρώπη συνολικά, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο. «Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί» είπε, επισημαίνοντας πως εξετάζονται κυρώσεις και για την εισβολή στη Συρία – κυρώσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό του έργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως σκοπός του είναι να τιμήσει την εντολή των πολιτών, προσθέτοντας πως έχει χρονοδιαγράμματα τα οποία οφείλει να τηρήσει. «Ήδη κάνουμε την αξιολόγηση του τριμήνου. Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε. Ήμασταν έτοιμοι, είχαμε σχέδιο, γιατί δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, καθώς ο φαύλος κύκλος της ύφεσης πρέπει να σπάσει γρήγορα. Εγώ θα είμαι υπόλογος, είτε για την επιτυχία, είτε για την αποτυχία. Είμαι αρκετά παρεμβατικός πρωθυπουργός, θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχω απαιτήσεις. Η κοινωνία έχει απαιτήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να προσωποποιούνται οι πολιτικές διαφορές. «Ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει με δική μας πρωτοβουλία. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσής. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης» είπε προσθέτοντας πως όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο μπορεί να έρθει να ψηφίσει. «Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δεν θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Θα βρούμε 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300. Είμαι διατεθειμένος να κάνω την υποχώρηση, η διαδικασία να γίνεται στα προξενεία» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την υπόθεση της Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Η Βουλή αποφασίζει για αυτά. Για μένα οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια» τόνισε.

Σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, αποκάλυψαν ότι ήταν απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν ο πρωθυπουργός τους κατηγόρησε πως συνειδητά χρησιμοποίησαν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθουν στην εξουσία.

Τόνισε μάλιστα πως στόχος του είναι η 4ετία. «Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού, Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές» είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέντευξή του η οποία είχε ιδιαίτερα προσωπικό τόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, για το μικρόβιο της πολιτικής αλλά και για τη σχέση του με τους γονείς του και την οικογένειά του. Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα, πως τα επόμενα χρόνια θα είναι καλά για την πατρίδα μας, γιατί, όπως είπε, η κοινωνία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ενώ έθεσε ως προτεραιότητα τη στήριξη των αδύναμων και της οικογένειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ