today-is-a-good-day
21.3 C
Athens

Ο Βαρουφάκης πρότεινε στον Κυριάκο μια νήσο Έλις!!!

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό, στην Ώρα του Πρωθυπουργού την περασμένη βδομάδα, έκρυβε ένα ενσταντανέ που αν και αρχικά πέρασε απαρατήρητο στο μέλλον ίσως αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία…

Ήταν η στιγμή κατά την οποία ο …μαρξιστής (κατ’ ομολογίαν του) κ. Βαρουφάκης θα χρησιμοποιούσε (ή έτσι νόμιζε) το …φιλελεύθερο οπλοστάσιο του Πρωθυπουργού (σημ: προφανώς ο κ. Βαρουφάκης αναγνωρίζει στον κ. Μητσοτάκη τον Έλληνα εκπρόσωπο του Φιλελευθερισμού) για να τον φέρει σε δυσχερή θέση και κατέληξε χωρίς να το πολυκαταλάβει να προτείνει την δημιουργία νήσου Έλις στην Ελλάδα…

του Μάξιμου Σενετάκη*

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αρχηγός του ΜέΡΑ25 για να ενισχύσει το επιχείρημα του ότι μετανάστες και πρόσφυγες είναι το ίδιο, δηλαδή κατατρεγμένοι και για να αναδείξει την ιδεολογική διαφορά του με τον Πρωθυπουργό, δηλαδή ότι εκείνος τους αντιλαμβάνεται ως “ευκαιρία”, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ως “απειλή”, είχε την φαεινή ιδέα να επικαλεστεί δυο φράσεις από δύο σύμβολα του Φιλελευθερισμού.

Η πρώτη ήταν από το Άγαλμα της Ελευθερίας με τον κ. Βαρουφάκη να επιλέγει το παρακάτω απόσπασμα: “Δώστε μου τους κουρασμένους σας, τους φτωχούς σας, τις άμορφες μάζες σας που λαχταράν να αναπνέουν ελεύθερα. Τα άθλια απορρίμματα που βρίθουν στις ακτές σας. Στείλτε μου τους άστεγους, τους θαλασσοδαρμένους. Σηκώνω τον πυρσό μου, δίπλα στην Χρυσή Πύλη”

Η δεύτερη από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν δίπλα στο Άγαλμα της Ελευθερίας, το 1980, με τον κ. Βαρουφάκη να επιλέγει το παρακάτω απόσπασμα: “Μέσα από αυτήν την Χρυσή Πύλη πέρασαν εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Δεν ρώτησαν τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτούς, ρώτησαν τι μπορούν να κάνουν εκείνοι για μετατρέψουν τη χώρα που τους έδωσε άσυλο στο λαμπρότερο σπίτι της Ελευθερίας στην Ιστορία. Έφεραν μαζί τους κουράγιο και τις αξίες της οικογένειας, της εργατικότητας και της ελευθερίας. Οι μετανάστες έκαναν την Αμερική σπουδαία”. Και ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, κατέληξε με δικά του λόγια πλέον… “Κι εσείς θέλετε να τους κλείνετε σε ενισχυμένες Μόριες…”

Είχε ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς την έκφραση που είχε το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όση ώρα άκουγε τον κ. Βαρουφάκη. Λίγα λεπτά αργότερα ο Αρχηγός του ΜέΡΑ25 θα συνειδητοποιούσε ότι με την εξυπνάδα που εκστόμισε έστησε μια παγίδα στον ίδιο του τον εαυτό του.

Με την σιγουριά ανθρώπου που γνωρίζει σε βάθος το θέμα, σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και φιλοσοφικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο και με φλεγματική ευγένεια απευθύνθηκε στον κ. Βαρουφάκη λέγοντας του πως αγνοεί παντελώς θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Πως καταρχήν την διάκριση μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη την κάνει ο ΟΗΕ. Πως η διαδικασία απονομής ασύλου είναι μια εξατομικευμένη πράξη που κάθε κυρίαρχο κράτος κρίνει κατά περίπτωση τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε αιτούντος ασύλου. Και πως κάθε κυρίαρχο κράτος φυλάσσει τα σύνορά του. “Με την δική σας λογική”, είπε ο Πρωθυπουργός στον κ. Βαρουφάκη “δεν θα πρέπει να υπάρχει συνοριακός έλεγχος. Δεν χρειάζονται διαδικασίες ασύλου, διότι αν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ένα και το αυτό, είναι όλοι καλοδεχούμενοι. Επικαλούμαστε την οικονομική ανέχεια κάποιου για να τον υποδεχθούμε στη χώρα μας χωρίς κανένα κανόνα, χωρίς καμία διάκριση. Αυτό κατάλαβα ότι προτείνετε. Με αυτήν την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική”.

Τόσο σαφές και ξεκάθαρο. Η διάκριση μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη είναι επιτακτική. Διότι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι δυο διαφορετικά θέματα, που αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο. Οι πρόσφυγες δεν συνιστούν απειλή. Και όπως είπε ο Πρωθυπουργός δεν τους φοβόμαστε και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις θα απολαύσουν διεθνούς προστασίας. Για τους μετανάστες όμως αν συμφωνήσουμε σε μια μεταναστευτική πολιτική προκειμένου να ενισχύσουμε το δημογραφικό πρόβλημα, θα πρέπει να το κάνουμε οργανωμένα και με κανόνες.

“Αναφερθήκατε στο Άγαλμα της Ελευθερίας”, είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Βαρουφάκη και συνέχισε: “Όταν οι οικονομικοί μετανάστες των προηγούμενων γενιών αντίκριζαν το Άγαλμα της Ελευθερίας, μέσα από την ομίχλη που συχνά υπάρχει στην περιοχή, γνώριζαν ότι ταυτόχρονα θα πάνε και στη νήσο Έλις και θα καταγραφούν και θα ταυτοποιηθούν και θα γνωρίζουν οι αμερικανικές Αρχές, ποιος μπαίνει στην χώρα και ποιος δεν μπαίνει”.

Αυτή ήταν η κρίσιμη επισήμανση που σκοπίμως απέκρυψε ο κ. Βαρουφάκης στην προσπάθεια του να εντυπωσιάσει. Όμως, οι δικοί τους μετανάστες που θέλει να αγκαλιάσουμε συλλήβδην ως κατατρεγμένους, πλειοδοτώντας μόνον αυτός σε ανθρωπιστική ευαισθησία, δεν έρχονται στην Ελλάδα αποδεχόμενοι εκ των προτέρων κανόνες και διαδικασίες. Απόδειξη ότι καταστρέφουν τα έγγραφα τους ακριβώς για να μην διευκολύνουν τις αρχές του κράτους που θέλουν να τους υποδεχθεί να τους ταυτοποιήσει και να τους καταγράψει. Είναι η πρώτη πράξη που τους καθιστά παράνομους μετανάστες και που υποχρεώνει κάθε κυρίαρχο κράτος να λάβει τα ανάλογα μέτρα απέναντι τους – ποιος ξέρει ακόμα κι αυτό που σήμερα φαντάζει ακραίο. Τη δημιουργία μιας νήσου Έλις στην Ελλάδα…

Μάξιμος Σενετάκης είναι βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ