today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Η επόμενη μέρα της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών

Έγινε το πρώτο βήμα συναίνεσης στο εθνικό θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται  υπέρ του να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής και να προσμετράτε η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα στο σύνολο της Επικράτειας. Μοναδική παραφωνία σε αυτό το συναινετικό κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος με την άκαμπτη στάση του  έβαλε για άλλη μια φορά την ομογένεια απέναντι του.

Του Κώστα Πασίση

Με την ολοκλήρωση των ραντεβού του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η εντύπωση που σχηματίσθηκε στο επιτελείο του Μαξίμου είναι ότι διαμορφώνονται οι πολιτικές  συνθήκες για  να βρεθούν οι 200 ψήφοι ενδεχομένως και ακόμη περισσότεροι που απαιτούνται για να ψηφιστεί  στη Βουλή η σχετική ρύθμιση.

Οι διαδοχικές συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά, Δημ. Κουτσούμπα, Κυριάκο Βελόπουλο και Γιάνη Βαρουφάκη δεν ήταν εύκολες, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν το δικό τους προβληματισμό και έβαλαν σημαντικούς «αστερίσκους» στη κυβερνητική πρόταση, όπως είναι η επιστολική ψήφος στην οποία διαφωνούν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Το ξεκάθαρο «Ναι» ή «Όχι» θα αποτυπωθεί, όταν θα αποκρυσταλλωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός δεν πήρε σε καμία περίπτωση «λευκή επιταγή», αλλά ο διάλογος προχώρησε σε βάθος καθώς καμία πλευρά δεν επέδειξε αδιαλλαξία, εκτός βέβαια του κ. Τσίπρα ο οποίος πήγε στη συνάντηση απλά για να μη φανεί …αγενής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού δεν ήταν το μοναδικό θέμα που μονοπώλησε τις συζητήσεις. Επι τάπητος ετέθη και το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στην κατεύθυνση να ανοίξει στο κατάλληλο τάιμινγκ η συζήτηση για το αν υπάρχουν οι δυνατότητες να βρεθεί ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο, που να ενώνει  όλους τους Έλληνες.

Ονόματα δεν έπεσαν στο τραπέζι, αλλά το ζήτημα άνοιξε με διάθεση πολιτικής συνεννόησης επί της αρχής. Ωστόσο η εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας έχει πολύ …δρόμο μπροστά της.

Αν και είναι νωρίς για «βαριά» πολιτικά συμπεράσματα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έκαναν ένα απρόσμενο βήμα προσέγγισης, ώστε στα μείζονα ζητήματα και εθνικά θέματα, να υπάρχει μια τουλάχιστον στοιχειώδη συνεννόηση και συναίνεση, όπως γίνεται σε πολλές δυτικές δημοκρατίες.

Η επόμενη μέρα

Στο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση, αλλά οι τόνοι είναι χαμηλοί καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι από σήμερα, η Κουμουνδούρου που διαβλέπει τον κίνδυνο απομόνωσης της από το πολιτικό σύστημα, θα αρχίσει το …τσάμικο. Εν κατακλείδι θα επιχειρήσει, με τις γνωστές αριστερές συνταγές να «τορπιλίσει» το συναινετικό κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται.

Στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα είναι βέβαιο ότι θα μπει τόσο το ΚΙΝΑΛ, όσο και το ΚΚΕ. Τα πρώτα τροχιοδεικτικά πυρά έχουν ήδη εξαπολυθεί, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν πως προοδευτικά κόμματα συντάσσονται με τη …νεοφιλελεύθερη ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει το νέο κόμμα και εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι θα επιχειρήσει να προσεγγίσει εκ νέου στελέχη της κεντροαριστεράς με κίβδηλα επιχειρήματα και επικοινωνιακούς εκβιασμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ