today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Οι συναντήσεις του Κ.Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς και η αναζήτηση της συναίνεσης

Κρίσιμο κρας τεστ για τη πολιτική συναίνεση αποτελούν τα σημερινά ραντεβού του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, για τη διαμόρφωση μιας κοινής συνιστάμενης, αναφορικά με τη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, που αποτελεί καθολικό και διαχρονικό αίτημα της ομογένειας.

Του Κώστα Πασίση

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι «δείκτης» για το πως θα πορευθούν τα κόμματα, στο επίπεδο της συνεννόησης  το επόμενο διάστημα, καθώς σε σύγκριση με το νέο εκλογικό νόμο, την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, είναι πιο …βατό ζήτημα.

Στο Μαξίμου υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξεύρεση των 200 ψήφων που απαιτούνται από το Σύνταγμα για να ισχύσει η ρύθμιση για τη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, μετά την αλλαγή στάση του ΚΙΝΑΛ.

Η προαναφερθείσα μικρή αισιοδοξία προκύπτει από τις δηλώσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ για το  θέμα αλλά και από κάποιες άτυπες συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών, με εκπροσώπους άλλων κομμάτων, που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, αν και ήταν ραντεβού περισσότερο  διερευνητικού ενδιαφέροντος.

Χθες το βράδυ, ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις των κομματικών επιτελείων και αναλύθηκαν όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και σενάρια για το πως θα εξελιχθούν αυτές οι συναντήσεις. Και ειδικότερα αν η θεματολογική ατζέντα περιοριστεί αυστηρά στη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, ή τεθούν και άλλα «καυτά» ζητήματα.

Ωστόσο, πέρα από  κάποιες μικρές διαρροές, κανένα κόμμα δεν άνοιξε  τα χαρτιά του για τη στάση του, με εξαίρεση την Κουμουνδούρου, που προσέρχεται στο διάλογο με σχεδόν τυπικές διαθέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παρουσιάσει συγκεκριμένο νομοσχέδιο, άλλα θα αναπτύξει την πρόταση του, που περιλαμβάνει όλους εκείνους τους Έλληνες που σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά δεν μπορούν λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα επιμείνει όμως, στη θέση του να προσμετράτε  η ψήφος τους στο τελικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Πηγές από την Χαρ. Τρικούπη αναφέρουν ότι η Φώφη Γεννηματά δεν σκοπεύει να ανοίξει άλλο ζήτημα, άλλα πηγαίνει προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο και να ακούσει τον Πρωθυπουργό τι έχει να πει.

Με την ίδια λογική προσέρχονται και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, όπως ο Δημ. Κουτσούμπας, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Την ίδια στιγμή, ο Αλεξης Τσίπρας  πηγαίνει  ναι μεν στο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άλλα το βλέμμα του είναι «καρφωμένο» περισσότερο στη συνάντηση Μητσοτάκη- Γεννηματά.

Στο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν αγωνιωδώς τη στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ, για να πλαγιοκοπήσουν εκ νέου το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Ήδη, προς αυτή την κατεύθυνση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι θα είναι ιστορικό λάθος για το ΚΙΝΑΛ να συμπορευθεί με τη ΝΔ, προϊδεάζοντας για το τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, μετα την ολοκλήρωση των σημερινών συναντήσεων στο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτακης προτίθεται να πραγματοποιήσει νέα σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο, ανάλογα με το συμπέρασμα που θα προκύψει  από τα ραντεβού του με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ