today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Οι νέοι Μητροπολίτες Καλαβρύτων, Λήμνου και Φθιώτιδος

Στην πλήρωση των τριών μητροπολιτικών εδρών Φθιώτιδος – Καλαβρύτων και Αιγιαλείας – Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου προχώρησε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνήλθε στην τέταρτη τακτική συνεδρία της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μητροπολίτης Φθιώτιδος ανεδείχθη ο επίσκοπος Θεσπιών Συμεών με 62 ψήφους, επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος έλαβε 8 ψήφους. Επίσης, βρέθηκαν 9 λευκές ψήφοι.

Στην κενή μητροπολιτική έδρα Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ανεδείχθη Μητροπολίτης ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας, με 74 ψήφους επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής έλαβε 3 ψήφους. Επίσης, βρέθηκαν 2 λευκές ψήφοι.

Στη συνέχεια, άρχισε η ψηφοφορία για την κενή μητροπολιτική έδρα Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, κατά την οποία πρώτος ανεδείχθη ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Καλογερόπουλος, με 61 ψήφους επί συνόλου 79 ψηφισάντων, ενώ ο αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής έλαβε 13 ψήφους. Επίσης, βρέθηκαν 5 λευκές ψήφοι.

Επιπρόσθετα, για την πλήρωση δύο θέσεων βοηθού επισκόπου παρά τω Αρχιεπισκόπω Αθηνών και πάσης Ελλάδος εξελέγησαν ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών και ο αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοδωρόπουλος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρωγών.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των νεοεκλεγέντων μητροπολιτών και βοηθών επισκόπων στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και, τέλος, κατά την κρατούσα εκκλησιαστική τάξη, οι ψηφισμένοι μητροπολίτες Φθιώτιδος Συμεών, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεος και οι ψηφισμένοι επίσκοποι Ωρεών Φιλόθεος και Ρωγών Φιλόθεος έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, παρουσία πολλών ιεραρχών, κληρικών και πιστών.

Οι χειροτονίες των νέων μητροπολιτών και των βοηθών επισκόπων θα τελεσθούν ως εξής:

– Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερωνύμου.

– Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιεροθέου.

– Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του επισκόπου Ωρεών Φιλοθέου.

– Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, η χειροτονία του επισκόπου Ρωγών Φιλοθέου.

Ύστερα από έκτακτη ολιγόλεπτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τοποθετήθηκαν στη θέση του α’ γραμματέα-πρακτικογράφου ο μέχρι πρότινος β’ γραμματέας-πρακτικογράφος, αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης, στη θέση του β’ γραμματέα-πρακτικογράφου ο μέχρι πρότινος β’ γραμματέας παρά τω αρχιγραμματεί, αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης και στη θέση του γραμματέα παρά τω αρχιγραμματεί ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ