today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία έφθασε στο Κογκρέσο για να καταθέσει

Η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία έφθασε σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο για να καταθέσει στην έρευνα ενόψει μιας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει στην παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η αμφιβολία πλανάτο όσον αφορά την άφιξη της Μαρία Γιοβάνοβιτς από τότε που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η αμερικανική κυβέρνηση αρνείτο στο εξής να συνεργαστεί με την έρευνα των Δημοκρατικών, απαγορεύοντας ακόμη και στον πρεσβευτή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταθέσει.

Η διπλωμάτης έφθασε τελικά λίγο μετά τις 10.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) στο Κογκρέσο για να καταθέσει ενώπιον των επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί, διενεργώντας έρευνα για την ουκρανική υπόθεση.

Η Μαρία Γιοβάνοβιτς είχε κληθεί ξαφνικά στην Ουάσινγκτον τον Μάιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρίνει τη διπλωμάτη κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του επικοινωνίας στις 25 Ιουλίου με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο με την ευκαιρία αυτή ζήτησε να διενεργηθεί στο Κίεβο έρευνα σε βάρος του πολιτικού του αντιπάλου και διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.

Το τηλεφώνημα αυτό αποτελεί το επίκεντρο της έρευνας που ξεκίνησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με το ερώτημα της καθαίρεσης του Τραμπ.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε συνέχεια αυτή την εβδομάδα στις ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, δηλαδή αν ενδέχετο να απαγορευτεί και στη διπλωμάτη να καταθέσει και εάν κινδύνευε με κυρώσεις στην περίπτωση που δεχόταν παρά ταύτα να καταθέσει.

Ο Τραμπ πέρασε σε ευθεία αντιπαράθεση με το Κογκρέσο την Τρίτη ανακοινώνοντας ότι αρνείται να συνεργαστεί με την έρευνα που είναι σε εξέλιξη και μπορεί να οδηγήσει σε μια διαδικασία παραπομπής.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γκόρντον Σόντλαντ αρνήθηκε ωστόσο σήμερα, μέσω των δικηγόρων του, ότι δέχεται τελικά να καταθέσει ενώπιον των βουλευτών την προσεχή Πέμπτη, παρά την απαγόρευση της αμερικανικής διπλωματίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ