today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Βρετανία: Ακτιβιστές της Extinction Rebellion κατέλαβαν το αεροδρόμιο Σίτι του Λονδίνου

Ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Extinction Rebellion εισέβαλαν σήμερα στο αεροδρόμιο Σίτι του Λονδίνου με σκοπό να παραλύσουν την κυκλοφορία σε αυτό και να «το καταλάβουν ειρηνικά» επί τρεις ημέρες, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν επιπτώσεις στις πτήσεις.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ένας αριθμός διαδηλωτών έφτασαν στο αεροδρόμιο», επεσήμαναν στο Twitter οι αρχές του αεροδρομίου περίπου στις 09:30 τοπική ώρα (11:30 ώρα Ελλάδας), επισημαίνοντας όμως ότι αυτό παραμένει «εντελώς ανοικτό και λειτουργεί» κανονικά.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρισκόταν στο σημείο, έχουν γίνει πολλές συλλήψεις.

Ακτιβιστές της Extinction Rebellion είχαν ανακοινώσει από χθες Τετάρτη ότι σκοπεύουν να καταλάβουν «α λα Χονγκ Κονγκ» το αεροδρόμιο Σίτι, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία στις πύλες αφίξεων και αναχωρήσεων.

Μάλιστα είχαν προειδοποιήσει ότι αν και δεν κατάφερναν να μεταφέρουν τις δράσεις τους μέσα στο αεροδρόμιο, «θα το μπλοκάρουν από έξω», εμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων που μεταφέρουν τους επιβάτες στα αεροσκάφη και τους δρόμους που οδηγούν σε αυτό.

Οι ακτιβιστές εκτιμούν ότι η σχεδιαζόμενη επέκταση του αεροδρομίου αυτού έρχεται σε αντίθεση με την κλιματική κρίση και την «κατάσταση οικολογικής έκτακτης ανάγκης» την οποία έχει κηρύξει το βρετανικό κοινοβούλιο. Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να πετύχει να γίνει κλιματικά ουδέτερη ως το 2050, με την Extinction Rebellion να ζητεί ο στόχος αυτός να επισπευστεί και να επιτευχθεί το 2025.

«Το αεροδρόμιο Σίτι σκοπεύει να διπλασιάσει τον αριθμό των πτήσεών του», κατήγγειλε ο Ρούπερτ Ριντ, ένας από τους εκπροσώπους του οικολογικού κινήματος, υπογραμμίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται «με δυσανάλογο τρόπο από ιδιωτικά αεροσκάφη και χρηματιστές».

Από τα πέντε αεροδρόμια της βρετανικής πρωτεύουσας, το Σίτι του Λονδίνου βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της πόλης. Το 2018 πέρασαν από αυτό 4,8 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι έχει συλλάβει 800 ανθρώπους από τη Δευτέρα, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις της Extinction Rebellion στη βρετανική πρωτεύουσα.

Η οργάνωση Extinction Rebellion, που δημιουργήθηκε πριν έναν χρόνο στη Βρετανία, πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα κινητοποιήσεις σε 60 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ