today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Το πολιτικό κοντράστ: Η αυποπεποίθηση του Κ.Μητσοτάκη και η μιζέρια του Α.Τσίπρα

Δυο «εικόνες» παρουσίασε το πολιτικό σκηνικό της χώρας τις τελευταίες 48 ώρες. Από τη μια πλευρά η πολιτική μιζέρια που έβγαλε η  «απολογία» Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου για τη σκευωρία της Novartis και από την άλλη η εικόνα αισιοδοξίας για καλύτερες ημέρες για όλους τους Έλληνες που εξέπεμψε η ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή, με αφορμή τις 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης ΝΔ.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτακης μιλώντας στους βουλευτές του «ξετύλιξε»  το νέο αφήγημα του, που στηρίζεται στην ανάπτυξη της χώρας.  Μια ανάπτυξη που διευκολύνεται από γεγονός ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά στην Ιστορία της  δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο! Αλλά και στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση του για το επόμενο τρίμηνο.

Το μήνυμα που πέρασε με τη χθεσινή ομιλία του είναι ότι η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά με αυτοπεποίθηση και ζητά την εμπιστοσύνη των διεθνών  αγορών  των εταίρων και των πολιτών, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινωνία είναι ήδη με το μέρος του.

Ο Πρωθυπουργός το εν λόγω τελευταίο «στοίχημα» το κέρδισε από την αρχή της διακυβέρνησης του, όταν σχεδόν καθημερινά υλοποιούσε μια – μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του, όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι 120 δόσεις-ανάσα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά, η  μείωση της φορολογίας που έρχεται το 2020, η  απασφάλιση της «ωρολογιακής βόμβας» της ΔΕΗ, ο «καθαρισμός» των Εξαρχείων κ.α.

Στόχος του Πρωθυπουργού είναι να εμπνεύσει τους Έλληνες, με ένα νέο «συμβόλαιο αλήθειας» που αποτυπώνεται στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτακης, όμως έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, που ψάχνει αγωνιωδώς ακόμη το αντιπολιτευτικό στίγμα της, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τρεις μήνες από τη βαριά ήττα των εθνικών εκλογών.

Επανέλαβε τη ρήση που είπε στη Θεσσαλονίκη «προχωράμε αλλά δεν ξεχνάμε», που έρχεται ως απάντηση στην κατώτερη των περιστάσεων προχθεσινή ομιλία Τσίπρα στη Βουλή, προς στήριξη του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνη Δημ. Παπαγγελόπουλου.

Επιπλέον επεσήμανε ότι οι υπουργοί δεν βρίσκονταν στα κυβερνητικά έδρανα, γατί «η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία για την υπόθεση Novartis». Μια κίνηση που προκάλεσε αμηχανία και έντονο εκνευρισμό στο «στρατόπεδο» του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Εικόνα» του …χθες

Η δεύτερη «εικόνα» του πολιτικού σκηνικού προήλθε από το δίδυμο Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου για τη σκευωρία της Novartis και θύμιζε κάτι από τα …παλιά, επί …Βασιλείας Τσίπρα, όταν κυριαρχούσαν οι Πολάκηδες που απειλούσαν να στείλουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους στη φυλακή για να κερδίσουν τις εκλογές.

Στην προκειμένη περίπτωση οι «κουκούλες» έπεσαν όταν ο πρώην Πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και κάλυψε απόλυτα τον κ. Παπαγγελόπουλο. «Ο κ. Τσίπρας ταυτίστηκε με τον κ. Παπαγγελόπουλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ενώ βουλευτές της ΝΔ σχολιάζοντας την εμφάνιση Παπαγγελόπουλου, έλεγαν με δηκτικό τρόπο, ότι «ο πρώην υπουργός με όσα είπε έδειξε ότι τα έχει ολίγον …χαμένα».

Το πρόβλημα, όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ενώ είχε την ευκαιρία να αφήσει τη Βουλή να κάνει το έργο της παρενέβη  και κάλυψε πολιτικά το συνεργάτη του στην κυβέρνηση, επιμένοντας στις αποτυχημένες πολιτικές συνταγές του παρελθόντος.

Η ρητορική του πρώην Πρωθυπουργού δεν αιφνιδίασε κανέναν στη κυβέρνηση. Ήταν απόλυτα προβλέψιμη. Ο πολιτικός του λόγος ήταν επιθετικός, διχαστικός, πολωτικός.

Στην πραγματικότητα απογοητεύθηκε που δεν πήρε το λόγο να μιλήσει ο Πρωθυπουργός για να στήσει άλλο ένα επικοινωνιακό σώου, μιλώντας για ένα ανύπαρκτο πολιτικό σκάνδαλο.

Την απάντηση στον Πρωθυπουργό έδωσαν κυβερνητικές πηγές τονίζοντας ότι

η απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να προχωρήσει στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης στηρίχθηκε σε αξιόπιστο αποδεικτικό υλικό για την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς υπάρχουν πρωτίστως μαρτυρίες πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών (Ράικου, Αγγελής) ή άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ