today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Β.Κικίλιας: Η αντιμετώπιση των θεμάτων δημόσιας υγείας είναι πέρα και πάνω από κόμματα

“Βάζουμε κανόνες με δικαιώματα και υποχρεώσεις” τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου κατά την παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία εισήχθη το νομοσχέδιο με τίτλο: «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις»

“Ναι, σε μια παιδική χαρά θα απαγορεύεται να καπνίζεις και ναι σε ένα αυτοκίνητο δε θα μπορείς να φυσάς το καπνό, όταν έχεις ένα παιδάκι μέσα”, είπε με κατηγορηματικό τόνο.

Σχετικώς με τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελληνική Αστυνομία για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου, ο κ. Κικίλιας επικαλέστηκε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Δανία, Γαλλία, Κύπρος, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μάλτα) επισημαίνοντας πως ήδη σε αυτές τις χώρες αξιοποιείται το ένστολο προσωπικό.

Αναφορικώς με την σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπογράμμισε ότι “μετατρέπουμε τον ΕΟΔΥ σε έναν οργανισμό ευέλικτο για να αντιμετωπίζει το έκτακτο γεγονός και να παρεμβαίνει σε κρίσεις όπως το μεταναστευτικό” και σημείωσε ότι “γίνεται ένα κέντρο που πραγματικά θα παρεμβαίνει εκεί που υπάρχει ανάγκη για τους συμπολίτες μας”.

Ο υπουργός Υγείας, έκανε ειδική μνεία στην αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας, ως ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και ενημέρωσε ότι το ΕΚΑΒ θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.

Εξάλλου, ο κ. Κικίλιας έδωσε έμφαση στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν στο επενδυτικό Clawback, το οποίο εισάγεται για πρώτη φορά στην φαρμακευτική πολιτική της χώρας κι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Στηρίζουμε την έρευνα και την ανάπτυξη στη χώρα και παρέχουμε κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και κλινικές δοκιμές ώστε τα ποσά αυτά να συμψηφίζονται με το clawback”.

“Η αντιμετώπιση των θεμάτων δημόσιας υγείας είναι πέρα και πάνω από κόμματα”, είπε τέλος ο υπουργός Υγείας εξηγώντας ότι παρουσίασε στην Επιτροπή “την πραγματικότητα που παραλάβαμε με στοιχεία που μας έδωσαν γραπτώς οι διοικήσεις και οι διοικητές των ΥΠΕ τις οποίες είχε διορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ