today-is-a-good-day
16.1 C
Athens

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο και η σημασία της τριμερούς συνόδου

Η σημασία της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, στην παρούσα συγκυρία, είναι ιδιαίτερα αυξημένη καθώς γίνεται σε μια στιγμή εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραμμισθεί από όλες τις πλευρές, εκ νέου, η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε, ο τριμερής αυτός θεσμός -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακή εφημερίδα- αποβλέπει σε μια πολυθεματική και διευρυνόμενη περιφερειακή συνεργασία και είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής το σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή των αρχών καλής γειτονίας.

Η Σύνοδος αποτελεί ένα μοντέλο συνεργασίας με δράσεις στους τομείς των επενδύσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της νεολαίας που στοχεύει αφενός στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και αφετέρου στην ευημερία των λαών της. Θα υπογραμμιστεί, επίσης, ότι απαραίτητη για την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων για μια λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.

Πέραν των διακηρύξεων, θα υπογραφεί τριμερές εκτελεστικό πρόγραμμα για την επενδυτική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, καθώς και διμερή προγράμματα. Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι,- όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-  θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών και θα ανταλλαγούν απόψεις για τα ζητήματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή μας. Ιδίως, μάλιστα, τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο -στην ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας-, το Κυπριακό, το Συριακό, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στην Λιβύη,αλλά και το μεταναστευτικό Υπογραμμίζεται ότι  στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας ο ενεργειακός τομέας προσλαμβάνει εξέχουσα θέση, καθώς η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για τον East Mediterranean Gas Forum (EMGF) είναι εξαιρετικά σημαντική και ευελπιστούμε ότι το Forum θα δράσει ως καταλύτης για στενότερη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ