today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Πεκίνο: Καταγγέλλει δήλωση της ΕΕ για τις βιαιότητες στο Χονγκ Κονγκ

Η πρεσβεία της Κίνας στο Παρίσι κατήγγειλε μια ευρωπαϊκή δήλωση για τις βιαιότητες στο Χονγκ Κονγκ χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και πολύ επικίνδυνη», σε ανακοίνωση που εξέδωσε σε ιδιαίτερα οξύ τόνο και στην οποία υπογραμμίζει την «περιφρόνηση» του Πεκίνου για την ευρωπαϊκή «υποκρισία».

«Εκφράζουμε τη ζωηρή δυσαρέσκειά μας και τη βαθιά περιφρόνησή μας μπροστά στην υποκρισία της ευρωπαϊκής δήλωσης» που έγινε την περασμένη εβδομάδα και στην οποία εκφράζεται ανησυχία για «την κλιμάκωση της βίας» στο Χονγκ Κονγκ, ενώ απευθύνεται έκκληση για διάλογο ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις αρχές.

Όταν είχε ερωτηθεί, την Πέμπτη, για την αντίδρασή του αφού η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας είχε παραπέμψει σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δήλωση αυτή καλούσε τις αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απαντήσουν με τρόπο αναλογικό στις διαμαρτυρίες και να επικεντρώσουν σ’ έναν πολιτικό διάλογο για να εκτονωθούν οι εντάσεις.

Γάλλοι αξιωματούχοι επιδιώκουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους τις τελευταίες εβδομάδες για να αποφύγουν μια επιδείνωση των σχέσεων με την Κίνα πριν από την τετραήμερη επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει στη χώρα αυτή ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η σπάνια δήλωση από την πρεσβεία επεδίωξε να υπογραμμίσει τις προσπάθειες των αρχών να επιλύσουν την κρίση και περιέγραψε τις διαδηλώσεις της 1ης Οκτωβρίου, στη διάρκεια των οποίων χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά, ως προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κεντρικής κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ