today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Η μόνη πραγματικά φιλεργατική πολιτική είναι η φιλελεύθερη – Γράφει ο Τ. Γαϊτάνης

Τις τελευταίες μέρες έγινε μεγάλη συζήτηση εξαιτίας της ανάρτησης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες από την απεργία. Ο πρόεδρος αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν οτι βρήκαν πρόσφορο έδαφος να κάνουν αντιπολίτευση, αλλά δίχως επιτυχία και θα εξηγήσω αμέσως γιατί.

Γράφει ο Τάσος Γαϊτάνης *

Καταρχάς αισθάνομαι οτι ο Πρωθυπουργός εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα. Είναι ιερό το δικαίωμα στην απεργία αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα λίγοι απεργοί να ταλαιπωρούν εκατομμύρια πολιτών. Θα πρέπει επιτέλους να εναρμονιστούμε με οτι γίνεται στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και να συμπεριφερόμαστε αντίστοιχα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη θέση που πήρε και την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε, δείχνει οτι εξακολουθεί να εκφράζει συμφέροντα μειοψηφιών. Η κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει ώστε να πάψουν λίγοι εργαζόμενοι να αποφασίζουν για τους πολλούς και κατά συνέπεια να ενισχυθεί, μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων. Παράλληλα, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού μητρώου οργανώσεων θα βάλει τέλος στις συνδικαλιστικές οργανώσεις σφραγίδα. Υπενθυμίζω οτι το τελευταίο είναι και αίτημα του συνδικαλιστικού κόσμου.

Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας διακινείται ακόμα ένα fake news οτι δήθεν η κυβέρνηση θέλει να τις καταργήσει. Αντιθέτως! Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κατάργησής τους. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει για πρώτη φορά στους κοινωνικούς εταίρους το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι τους το πεδίο ισχύος των κλαδικών συμβάσεων και να εξαιρούν (αν το θέλουν εργαζόμενοι και εργοδότες) επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα (πχ με αποφάσεις δικαστηρίων) βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Η ρύθμιση αυτή έχει στόχο να αποτρέψει λουκέτα και να αφήσει ανθρώπους τελικά χωρίς δουλειά.

Γιατί αντιδρά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά διότι η ρύθμιση αυτή ενισχύει την ελευθερία εργαζομένων και εργοδοτών. Η Αριστερά είναι γνωστό οτι επιδιώκει το κρατικό-υπουργικό μονοπώλιο. Αντιδρά στη διαφάνεια και για αυτό το λόγο δεν επιθυμεί και το μητρώο συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων. Με άλλα λόγια επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά οτι είναι δύναμη συντήρησης και οπισθοδρόμησης.

Στη συζήτηση και στην ψήφιση του νομοσχεδίου θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο φιλεργατικές ρυθμίσεις του Υπουργείου. Αναφέρομαι στην αύξηση του κόστους της υπερωριακής απασχόλησης κατά 12% για εργαζόμενους που δεν απασχολούνται 8ωρο, αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Για αυτά τα δύο θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πει κουβέντα. Είναι εμφανές το αδιέξοδό τους διότι η μόνη πραγματικά φιλεργατική πολιτική είναι η φιλελεύθερη.

*Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ