today-is-a-good-day
21.8 C
Athens

Επίσκεψη Μ.Πομπέο: Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει, καιρός και να πάρει

Γράφει ο Δ.Απόκης

Τις τελευταίες ώρες, μετά από μια μικρή επιχειρησιακή διακοπή η Τουρκία επανήλθε στις προκλήσεις σχεδιάζοντας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για αέριο και πετρέλαιο ενενήντα χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου. Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez, ανακοίνωσε ότι το Γιαβούζ θα επιχειρήσει στις 19 και 20 Οκτωβρίου, σε μια περιοχή που ονόμασε, Guselyurt-1, η οποία βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και για την οποία έχουν δοθεί άδειες στην ENI και στην Total, και για την οποία η Τουρκία επικαλείται ότι βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thepresident.gr , την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν για μια ακόμη φορά από την Ελλάδα να συνεισφέρει στη διεθνή προσπάθεια προστασίας της περιοχής του Περσικού Κόλπου. Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Μάρκ Έσπερ, υπενθύμισε στην Ελλάδα ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί την Ελλάδα σύμμαχο και αξιόπιστο εταίρο στο ΝΑΤΟ. Ως γνωστόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται της συμμαχίας της Ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, η οποία έχει ως στόχο να αποκρούσει τουρκικές δραστηριότητες.

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ανταλλάξει τη στήριξη σε αυτή τη συμμαχία με συμμετοχή της Ελλάδας, στις ναυτικές περιπολίες ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο. Η Αθήνα, παρόλα αυτά, απάντησε ότι η δραματική αύξηση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, την εμποδίζουν να έχει άμεση ναυτική συμμετοχή στις περιπολίες. Εναλλακτικά πρότεινε οι Ελληνικές στρατιωτικές δομές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να λειτουργήσουν ως παρατηρητές στον Περσικό Κόλπο.

Με δεδομένη την άφιξη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο στην Αθήνα, είναι ενδιαφέρον να δει κανείς εάν η συνεχής στήριξη της Ελλάδας, προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, θα αντικατοπτριστεί σε κάποια χειροπιαστά και ουσιαστικά ανταλλάγματα προς τη χώρα μας. Τα οποία βέβαια η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ποια είναι και πάνω από όλα να τα ζητήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ