today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Les Echos: Η Ελλάδα χάνει 1,2% του ΑΕΠ της με την πτώχευση της Tomas Cook!

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Les Echos δημοσιεύεται άρθρο του Jean-Michel Gradt , με τίτλο: «Με την πτώχευση της Thomas Cook, η Ελλάδα χάνει 1,2% του ΑΕΠ της».

Σύμφωνα με το άρθρο, η εξαφάνιση του βρετανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου θα μεταφραστεί για την ελληνική οικονομία σε απώλειες ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Εκτός από την ελληνική περίπτωση, από την Ιταλία έως την Γκάμπια και την Τουρκία, υπάρχει ένα μεγάλο φαινόμενο ντόμινο.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο ένοικος της 10 Downing Street, τότε η Thomas Cook δεν θα είχε χρεοκοπήσει … Αλλά η κυβέρνηση του Boris Johnson δεν χορήγησε στο ταξιδιωτικό πρακτορείο τα 220 εκατομμύρια λίρες, που ήταν απαραίτητες για την επιβίωσή του.

Αποτέλεσμα: Ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός – πρώην σύμβουλος της McKinsey, θα πρέπει να πληρώσει ένα λογαριασμό πάνω από δέκα φορές υψηλότερο.

Για τις ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού, οι άμεσες απώλειες που σχετίζονται με την εξαφάνιση του βρετανικού πρακτορείου ταξιδίων «υπολογίζονται φέτος μεταξύ 250 και 500 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο ΣΕΤΕ, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η Thomas Cook αντιπροσωπεύει το 8,5% του αριθμού των επισκεπτών και το 33% των εσόδων των ξενοδοχείων αλλά οι (τουριστικές) μονάδες κατώτερης κατηγορίας (μέχρι 2 αστέρια), στις οποίες το μερίδιό του ξεπερνά το 50%, θα επηρεαστούν περισσότερο.

Το 2020, οι απώλειες θα ανέλθουν σε 516 εκατομμύρια ευρώ στον ξενοδοχειακό κλάδο stricto sensu και σε 929 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του τομέα των καταλυμάτων, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Δεδομένου του «τουριστικού πολλαπλασιαστή» (ο οποίος μετρά τη συνολική επίδραση στην οικονομία της εισφοράς εσόδων που συνδέονται με τις δαπάνες τουριστών, σημ.), το συνολικό ποσό των ζημιών για την οικονομία θα ανέλθει σε 2,5 δισεκατομμύρια το επόμενο έτος, δηλ. στο 1,2% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Εκτός από την Ελλάδα, η εξαφάνιση του δεύτερου παγκόσμιου τουριστικού πρακτορείου μετά την TUI, προκαλεί μεγάλο φαινόμενο ντόμινο. Στην Ισπανία, όπου περίπου 500 ξενοδοχεία απειλούνται με κλείσιμο, η συνομοσπονδία των εργοδοτών ζητά να ληφθούν επείγοντα μέτρα, επειδή ο λογαριασμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος από τα 200 εκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν. Στην Ιταλία, η Federalberghi ( ένωση που περιλαμβάνει 27.000 ξενοδοχεία σε σύνολο 33.000) εκτιμά ότι τα απλήρωτα χρέη ανέρχονται ήδη σε 100 εκατομμύρια ευρώ και ότι ο λογαριασμός μπορεί να τριπλασιαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει ο επαγγελματικός ιστότοπος Tour Hebdo, η Thomas Cook οφείλει επίσης περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ σε επαγγελματίες στην Τουρκία. Η Συνομοσπονδία Ξενοδόχων της Τυνησίας εκτιμά από την πλευρά της, τους απλήρωτους λογαριασμούς μεταξύ 65 και 70 εκατομμύρια ευρώ και ο βουλγαρικός ομόλογός της σε 36 εκατομμύρια ευρώ.

Η ίδια ανησυχία υπάρχει και στη Γκάμπια, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση του Προέδρου Amada Barrow μίλησε για “δυνητικά καταστροφικές συνέπειες”. Πραγματοποιήθηκε μια επείγουσα συνάντηση με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ