today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Κ.Μπακογιάννης: Κάνουμε τη δουλειά μας στις γειτονιές και δεν πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο

«Ο Δήμος της Αθήνας είναι παρών και δίνει τις μάχες του σε όλη την πόλη. Δεν σημαίνει ότι θα κερδίσει όλες τις μάχες. Αλλά θα τις δώσει όλες, είτε είναι στα Εξάρχεια, είτε είναι στη Φωκίωνος Νέγρη, είτε είναι στον Άγιο Παντελεήμονα, είτε στον Κολωνό. Και στις 129 γειτονιές της Αθήνας δίνει την μάχη της καθημερινότητας».

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στη εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ANT1 και στον Γιώργο Παπαδάκη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Εμείς κάναμε και κάνουμε τη δουλειά μας. Πήγαμε και σηκώσαμε το κοντέινερ από την πλατεία Εξαρχείων. Σηκώσαμε όμως και ένα μεγάλο περίπτερο που έκλεινε όλη την αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο οποίος είναι ένας από τους πλέον τουριστικούς δρόμους της πόλης. Πήγαμε στο Μετς και ξηλώσαμε εμπόδια, κάποιους παλιούς εγκαταλελειμμένους κάδους ανακύκλωσης που ουσιαστικά είχαν γίνει εστίες βρωμιάς. Στη Φωκίωνος Νέγρη έγιναν ήδη παρεμβάσεις όπως και σε πολλές ακόμα περιοχές της πόλης. Όμως όλο αυτό που έγινε και θα γίνεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην Αθήνα είναι το αυτονόητο. Έγινε ολόκληρη συζήτηση επειδή πήγαμε στα Εξάρχεια και καθαρίσαμε την πλατεία. Ξαναλέω: το αυτονόητο κάναμε. Αλίμονο μας αν βγαίνουμε να πανηγυρίζουμε επειδή κάνουμε το αυτονόητο για την πόλη».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» που ανακοινώθηκε χθες: «Απευθύνομαι σε όσους αγαπούν, νοιάζονται και πονάνε την Αθήνα. Τι λέμε, λοιπόν; Λέμε πως ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι κρατικό. Θέλουμε να ζητήσουμε από όλους τη βοήθειά τους. Να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι στην αλλαγή της πόλης. Η Αθήνα είναι υποχρέωση του Δήμου, του Δημάρχου, είναι όμως δικαίωμα όλων. Υιοθετείστε, λοιπόν, από ένα δρόμο, μία πλατεία, μία παιδική χαρά, μέχρι ένα παγκάκι ή ένα δένδρο. Είτε είστε ίδρυμα, είτε είσαι μια επιχείρηση είτε ένας δημότης της Αθήνας»

Μιλώντας για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι ένα εθνικό πρόβλημα που απαιτεί μία εθνική λύση. Ουδείς από εμάς δικαιούται να θέλει να βγαίνει για οποιοδήποτε λόγο έξω απ’ την γενικότερη εικόνα. Πρακτικά θα πρέπει να υπάρχει μία δίκαιη και αναλογική κατανομή σε όλη τη χώρα. Δεν μπορεί κάποιες περιοχές της χώρας, τα νησιά, κάποιες συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας να σηκώνουν όλο το φορτίο και όλο το βάρος. Γιατί πού οδηγούμαστε; Στην Αθήνα οδηγούμαστε ουσιαστικά σε μία γκετοποίηση ολόκληρων περιοχών. Και από την άλλη έχουμε νησιά, έχουμε τη Μόρια, που είναι σχεδιασμένη για 3.000 ανθρώπους και αυτή τη στιγμή έχει 12.000 – 13.000.»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των αρμοδιοτήτων ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι «συζητάμε με την κυβέρνηση και έχουμε καταθέσει μια πρόταση για μία τροπολογία, η οποία θα μας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούμε εντός των ορίων της πόλης. Μέχρι τώρα τι γινόταν; Υπήρχε ένα παιχνίδι που ο ένας έριχνε το μπαλάκι στον άλλον. Έβγαινε ο Δήμαρχος και έλεγε, «α, δεν είναι δικιά μου αρμοδιότητα. Είναι του Υπουργείου». Έβγαινε ο Χ Υπουργός και έλεγε, «α, δεν είναι δική μου, είναι του άλλου Υπουργού». Όλοι μαζί μετά τα βάζανε με την Περιφέρεια. Εμείς δεν θέλουμε να το παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Εμείς λέμε, ότι ο Δήμος πρέπει να είναι υπεύθυνος για όλα και υπόλογος για όλα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ