today-is-a-good-day
23.9 C
Athens

Η έρευνα για τα φορολογικά στοιχεία Τραμπ προκάλεσε την αντίδραση του εισαγγελικού γραφείου της Νέας Υόρκης

Το γραφείο του εισαγγελέα στο Μανχάταν απέκρουσε χθες την εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης στην προσπάθεια που καταβάλλει το ίδιο, για την απόκτηση των φορολογικών εγγράφων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει την καθυστέρηση της όλης διαδικασίας, σύμφωνα με το POLITICO.

Περισσότερες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της κλήσης που έχει εκδώσει το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Σάιρους Βανς στη Νέα Υόρκη είναι ενδεχόμενο να ενεργοποιήσουν σχετική περιοριστική διαδικασία (statute of limitations) για μερικά από τα ζητήματα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας που διεξάγει μία ομάδα ενόρκων στην ίδια πολιτεία.

Η έρευνα αυτή σχετίζεται με τις μυστικές πληρωμές που έγιναν στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 προς δύο γυναίκες που ισχυρίζονται ότι είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Τραμπ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το γραφείο του Βανς σε δικαστικό έγγραφο.

“Η μόνη επιδίωξη του Τραμπ με αυτή την διαδικασία που τώρα υποστηρίζει και το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο [τις ενέργειες της εισαγγελίας], δήλωσαν οι εισαγγελείς στον δικαστή Βίκτορ Μαρέρο.

“Στην περίπτωση που επιτευχθούν οι καθυστερήσεις, προκαλώντας αναστάτωση στην έρευνα της πολιτείας της Νέας Υόρκης [ο Τραμπ] θα νικήσει,” τόνισαν οι ίδιοι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ κατέθεσε μήνυση κατά του εισαγγελικού γραφείου της αναφερόμενης πολιτείας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο τον προηγούμενο μήνα, επιδιώκοντας την καθυστέρηση υλοποίησης της κλήσης για μία οκταετία σχετικά με την παράδοση φορολογικών στοιχείων.

Το αναφερόμενο γραφείο έχει ζητήσει τα αρχεία από την λογιστική εταιρία Mazars USA.

Οι δικηγόροι του Τραμπ υποστηρίζουν ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν μπορεί να βρεθεί αντικείμενος με μία ποινική διαδικασία, ζητώντας από το ομοσπονδιακό δικαστήριο να κηρύξει την κλήση ως αντισυνταγματική.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε προχθές από τον Μαρέρο να κρατήσει την υπόθεση στο ομοσπονδιακό δικαστήριο και να εμποδίσει προσωρινά την υλοποίηση των προβλεπόμενων από την κλήση, για όσο χρονικό διάστημα εκδικάζεται η υπόθεση.

Οι δικηγόροι του υπουργείου υποστήριξαν ότι υπάρχουν “σοβαρά συνταγματικά ζητήματα” και ότι το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο “έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι οι ισχυρισμοί του προέδρου θα πρέπει να εκδικαστούν από ομοσπονδιακό και όχι πολιτειακό δικαστήριο.”

Από την άλλη μεριά, ο Βανς θέλει το οποιαδήποτε ζήτημα σχετίζεται με την κλήση να εκδικαστεί από πολιτειακό δικαστήριο.

Η Νέα Υόρκη “έχει ένα κυρίαρχο δικαίωμα να επιβάλλει τους ποινικούς νόμους της, ελεύθερα και χωρίς ομοσπονδιακή παρέμβαση,” υποστήριξαν οι εισαγγελείς από τη Νέα Υόρκη, στο νομικό τους έγγραφο, το οποίο και κατέθεσαν χθες.

“Οι πολιτειακές διαδικασίες δίνουν στον Τραμπ την απαραίτητη ευκαιρία να εγείρει συνταγματικές ενστάσεις. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση της κλήσης θα έχει ως συνέπεια την εκπνοή των χρονικών περιθωρίων εφαρμογής των νομικών διατάξεων, που μπορούν να εφαρμοστούν κατά περίπτωση, στην έρευνα των ενόρκων,” επισημάνθηκε στο ίδιο έγγραφο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ