today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

ΥπΕξ Βουλγαρίας: Αγκάθι η “εθνική ταυτότητα” για την ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων

Σε τηλεοπτική συνέντευξή της η Βουλγάρα Υπουργός των Εξωτερικών Ε. Ζαχάριεβα, υποστήριξε ότι η Βουλγαρία δεν πρόκειται να συναινέσει εύκολα στην ενταξιακή πορεία τν Σκοπίων προς την Ε.Ε.

«Η υποστήριξή μας σε ό,τι αφορά την προσχώρηση της “Βόρειας Μακεδονίας” (όπως αποκαλεί τα Σκόπια)  στην ΕΕ δεν είναι ποτέ άνευ όρων. Η βουλγαρική υποστήριξη ήταν πάντα συνδεδεμένη την τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας». Στη δήλωση αυτή προέβη η Βουλγάρα αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Nova για τα αιτήματα που θα απευθύνει η Βουλγαρία στα Σκόπια προκειμένου να την στηρίξει στην ενταξιακή πορεία της προς την ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Ζαχάριεβα, τα αιτήματα που θα απευθύνει η Βουλγαρία είναι σαφή – το να πουν τα Σκόπια την αλήθεια για το παρελθόν και να σταματήσει την αντιβουλγαρική ρητορική που χρηματοδοτείται από το κράτος.

«Προφανώς το θέμα της “Βόρειας Μακεδονίας”  έχει εθνική σημασία για τη Βουλγαρία, κρίνοντας από τον αριθμό των δηλώσεων Βουλγάρων πολιτικών και τις ερωτήσεις των ΜΜΕ προς εμένα. Πιο κοντά στις καρδιές μας και πιο οφθαλμοφανή είναι τα θέματα που αφορούν το παρελθόν, αλλά η πολιτική μας και τα θέματα που προωθήσαμε στη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ προς τη “Βόρεια Μακεδονία” περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα – οικονομία, τουρισμός, διασυνδεσιμότητα στις οδικές υποδομές, πολιτισμός, παιδεία, κατάργηση των τελών της περιαγωγής και άλλα» επεσήμανε επίσης η Βουλγάρα ΥΠΕΞ τονίζοντας παράλληλα ότι το διμερές εμπόριο, το επενδυτικό ενδιαφέρον και η τουριστική κίνηση αυξήθηκαν αισθητά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

Η Ζαχάριεβα ανέφερε επίσης ότι η Βουλγαρία χρηματοδοτεί διάφορα πολιτιστικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις, ενώ πρόκειται σύντομα να γίνουν και έργα επισκευής και επέκτασης μεθοριακών σταθμών μεταξύ των δύο χωρών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ