today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Α.Γεωργιάδης: Τα δέκα χρόνια που χρειάζονται σήμερα για να απελαθεί κάποιος θα γίνουν έξι μήνες

Με τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα για το μεταναστευτικό, τα δέκα χρόνια που χρειάζονται σήμερα για να απελαθεί κάποιος θα γίνουν έξι μήνες, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, Τρίτη 1η Οκτωβρίου, στον ΑΝΤ1.

«Τα λεγόμενα push-backs, δηλαδή το να εμποδίσεις μία βάρκα να έρθει, βάζοντας μπροστά μία βάρκα δική σου, απαγορεύεται ρητώς από το διεθνές δίκαιο. Push – backs δεν γίνονται, το λέω για να μην λέει κάποιος ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Μάθαμε από τον αρμόδιο υπουργό πόσα χρόνια χρειάζεται, με τον νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσει η Ελλάδα να απελάσει κάποιον. Ακριβώς δέκα χρόνια. Γι’ αυτό και τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια έγιναν μόλις 1.837 απελάσεις. Έφυγαν δηλαδή μόνο όσοι ήθελαν να φύγουν από μόνοι τους. Με τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την επόμενη εβδομάδα, τα δέκα χρόνια θα γίνουν έξι μήνες. Μέσα στο 2020 θα αρχίσουν επιτέλους οι μαζικές απελάσεις στην Τουρκία» σημείωσε.

Εξήγησε ότι «η διαδικασία μετά τη ψήφιση του νόμου Χρυσοχοΐδη θα έχει ως εξής: όταν φτάνει η βάρκα και πιάνουν αυτούς τους ανθρώπους, εντός τριών ημερών θα βγαίνει η πρώτη απόφαση που θα διαχωρίζει εάν ανήκουν στο υψηλό προσφυγικό προφίλ ή στο χαμηλό. Όσοι έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ, δηλαδή περίπου το 7%, θα πηγαίνουν σε ανοιχτά κέντρα και θα συνεχίζουν τη διαδικασία για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες. Όσοι έχουν χαμηλό μεταναστευτικό προφίλ, δηλαδή το 93%, θα μπαίνουν σε κλειστού τύπου κέντρα, θα μένουν για έξι μήνες για να τελειώσει η διαδικασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού του αιτήματος και μετά θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία».

Και κατέληξε: «Εάν οι άνθρωποι που πληρώνουν 1.500 και 2.000 δολάρια για να περάσουν απέναντι ξέρουν ότι σε 4 μήνες θα είναι πάλι πίσω, θα σταματήσουν να πληρώνουν χρήματα για να έρθουν στην Ελλάδα και θα πάνε σε άλλη χώρα. Όταν λοιπόν η Ελληνική Δημοκρατία υπερασπιστεί το έδαφός της, με όποιο νόμιμο τρόπο μπορεί, το ρεύμα αργά ή γρήγορα προς την Ελλάδα θα ανακοπεί διότι κανείς δεν θα πληρώνει τόσα λεφτά για να πάει σε μια χώρα που θα τον στέλνει πίσω».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ