today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Εμπλοκή στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων από τη Βουλγαρία, που αμφισβητεί τη “Μακεδονική” ταυτότητα

Τα επικίνδυνα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τα επικίνδυνα απόνερα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναδεικνύονται από τη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Βουλγαρίας και υπουργού Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ότι το νέο κράτος της λεγόμενης “Βόρειας Μακεδονίας”, δημιουργήθηκε για να αμφισβητηθεί η κοινή ιστορία, οι κοινοί ήρωες, ο κοινός πολιτισμός και  η κοινή γλώσσα Βουλγάρων και Σκοπιανών.

Ο Βούλγαρος αν. Πρωθυπουργός απειλεί πως αν η κοινή επιτροπή των δύο χωρών που διαχειρίζεται τα σχολικά βιβλία, δεν καταλήξει σε αποδεκτά συμπεράσματα, τότε είναι πολύ πιθανό η χώρα του να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε.

«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι η πλευρά της “Μακεδονίας” (έτσι αποκαλεί τα Σκόπια ο Βούλγαρος υπουργός)  θα ξεπεράσει τους περιορισμούς της. Ελπίζω να κάνω λάθος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας και αναπληρωτής Πρωθυπουργός Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ της Αλβανίας και των Σκοπίων. Η Βουλγαρία ήταν πάντα συνεπής στη θέση της στη στήριξη της “Βόρειας Μακεδονίας” (όπως την αποκαλεί) όσο όσον αφορά την ευρωατλαντική ενσωμάτωσή της, όσο και τη σταθερότητα και την εδαφική της ακεραιότητα. Η στήριξή μας ήταν πάντοτε σαφής, όμως πλέον βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με το είδος των πολιτικών που εφαρμόζει η “Μακεδονία” (εννοεί τα Σκόπια)  και με το αν αυτές ανταποκρίνονται στις αρχές της ΕΕ για τις σχέσεις καλής γειτονίας και, πάνω απ’ όλα, στα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας», συμπλήρωσε ο Καρακατσάνοφ.

«Κατά την άποψή μας, οι άνθρωποι που ζούσαν και ζουν σήμερα και στις δύο πλευρές του Deve Bair (σ.σ. βουνό που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών) μοιράζονται μια κοινή ιστορία, κοινούς ήρωες, έναν κοινό πολιτισμό και μια κοινή γλώσσα, βρέθηκαν αναγκαστικά διχασμένοι από τις αντιξοότητες της ιστορίας, και σήμερα οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε δύο διαφορετικά κράτη. Κατά τη διάρκεια δεκαετιών, με τη βία και την τρομοκρατία εμπνευσμένη από τη Βασιλική Γιουγκοσλαβία, τον Στάλιν και τον Τίτο, όλα έγιναν για να καταστείλουν τη βουλγαρική ταυτότητα των “Μακεδόνων” Βουλγάρων και να την αντικαταστήσουν με μια πρόσφατα εφευρεμένη μακεδονική ταυτότητα.

Αυτός ο ‘’μακεδονισμός’’ είναι στην ουσία του αντι-βουλγαρικός και αποσκοπεί να αντικαταστήσει την ιστορία και οτιδήποτε βουλγαρικό με έναν χειραγωγικό και γκροτέσκο τρόπο και να απεικονίσει τη Βουλγαρία και τους Βούλγαρους ως κατακτητές, εισβολείς, φασίστες και εχθρούς. Δυστυχώς, μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας, αυτός ο αντι-βουλγαρικός ‘’μακεδονισμός’’ όχι μόνο παρέμεινε αλλά έγινε κρατική ιδεολογία και δόγμα του νέου ανεξάρτητου κράτους, της Δημοκρατίας της  “Μακεδονίας”.

Όταν ο Ζόραν Ζάεφ ήρθε στην εξουσία, ελπίζαμε – και μας υποσχέθηκαν – ότι η αντιβουλγαρική αφήγηση θα αλλάξει και η ιστορία θα παρουσιαστεί τελικά όπως είναι. Στη Συνθήκη Φιλίας και Καλής Γειτονίας, που υπογράφηκε μεταξύ της Βουλγαρίας και της “Μακεδονίας” την 1η Αυγούστου 2017, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι στην πραγματικότητα η ρήτρα ‘’κοινής ιστορίας’’», συμπλήρωσε ο Βούλγαρος Υπ. Άμυνας.

Ο Καρακατσάνοφ συνέχισε λέγοντας: «Σε αντίθεση με τους Έλληνες, συμφωνήσαμε να δούμε την ιστορία μας με την “Μακεδονία” ως κοινή ιστορία – πάντα φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι τα γεγονότα θα δηλώνονται με σαφήνεια, με βάση αποδεικτικά και πρωτότυπα έγγραφα, επιβεβαιώνοντας τη βουλγαρική προέλευση του βασιλιά Σαμουήλ ως βασιλιά της Βουλγαρίας, τη βουλγαρική ταυτότητα πολλών άλλων ομάδων […]. Το ίδιο ισχύει για γεγονότα όπως η εξέγερση του Ιλίντεν […]

Δημιουργήθηκε μια Μεικτή Ιστορική Επιτροπή, αποτελούμενη από επαγγελματίες ιστορικούς από τις δύο χώρες, η οποία εξουσιοδοτήθηκε να εργαστεί με ταχείς ρυθμούς για να καταλήξει σε μια κοινή και ειλικρινή ερμηνεία της κοινής μας ιστορίας και να την θέσει στο επίκεντρο του περιεχομένου των εγχειριδίων που διδάσκονται στα σχολεία. Η Επιτροπή αυτή υπάρχει εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα της εργασίας της, αν θεωρήσουμε ότι υπάρχουν αποτελέσματα, είναι εξαιρετικά απογοητευτικά.

Αυτό θα πρέπει να καταλογιστεί εξ ολοκλήρου στην πλευρά της [Βόρειας] Μακεδονίας, η οποία προσπαθεί συνεχώς να επιβραδύνει το ρυθμό, να δημιουργεί εμπόδια και να κάνει τα πάντα για να διαστρεβλώσει την έννοια των αρχικών ιστορικών εγγράφων προσφέροντας ατελείωτες ερμηνείες και ‘’αντικειμενοποιήσεις’’ από μια σύγχρονη οπτική γωνία. […]

Σήμερα δεν διστάζω να εκφράσω τη βαθιά απογοήτευσή μου για το γεγονός ότι η Συνθήκη Φιλίας και η κύρια και πιο σημαντική ρήτρα της, η ρήτρα ‘’κοινής ιστορίας’’, δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή και δεν εφαρμόζονται και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα εφαρμοστούν. […] Ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες από σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου, και η Βουλγαρία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα στηρίξει τη “Μακεδονία, ώστε η “Μακεδονία” να μπορέσει να λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Βούλγαρος Υπ. Άμυνας υποστηρίζει ότι «Η απόφαση εναπόκειται σε όλα τα κράτη μέλη και σε καθένα από αυτά χωριστά. Η απόφαση απαιτεί ομοφωνία. Ακόμα και αν μόνο μία χώρα είναι αντίθετη, η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί. Όπως δήλωσε με σαφήνεια ο πρωθυπουργός Μπορισόφ κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους, η Βουλγαρία θα συνεχίσει να στηρίζει τη “Μακεδονία” μόνο εάν η Μεικτή Επιτροπή καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα. Αυτή η σωστή συμβουλή προφανώς αγνοήθηκε. Ερμηνεύτηκε με γελοιοποίηση και κοροϊδία. Η Μεικτή Ιστορική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίασή της στις 14 και 15 Οκτωβρίου. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι η “μακεδονική” πλευρά θα καταφέρει να ξεπεράσει τους περιορισμούς της και ότι θα καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα αυτή. Ελπίζω να κάνω λάθος».

Σημειώνεται ότι ο Καρακατσάνοφ στη δημόσια τοποθέτησή του γράφει αναφέρει τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία», αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει το αναγνωρισμένο νέο όνομα της χώρας που προέκυψε από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του θέματος με την αυτονόητη προϋπόθεση αναφοράς στην πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ