Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για το προσφυγικό, ρωτά ο Γ.Μουζάλας…

253

Ερώτηση για τον «σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα» έχει καταθέσει στη Βουλή ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος χειρίστηκε το προσφυγικό-μεταναστευτικό για 3,5 χρόνια προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ζητά ενημέρωση σχετικά με τις αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και με τον σχεδιασμό για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων στις δομές ενόψει της έλευσης του χειμώνα.

Όπως αναφέρει ο κ. Μουζάλας, «το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία αύξηση των ροών προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα. Παρότι απέχουμε πολύ από τις πρωτοφανείς προσφυγικές ροές του 2015 εντούτοις, η ανησυχία είναι έκδηλη τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διαθέτει συγκεκριμένο σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον Πρωθυπουργό στις 31 Αυγούστου 2019, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η ‘αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας’, διαδικασία που σημειωτέον είχε διακοπεί από την νυν πολιτική ηγεσία».

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αφού επισημαίνει την πλήρη αντίθεση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στη διαδικασία χορήγησης ασύλου ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «1. Σε ποιες συγκεκριμένα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου προτίθεται να προχωρήσει το αρμόδιο υπουργείο δεδομένου ότι το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία προϋποθέτουν ανεξάρτητο από το κράτος δεύτερο βαθμό ασύλου καθώς και εξέταση και στον δεύτερο βαθμό της ουσίας της αίτησης διεθνούς προστασίας, δικαίωμα που τα γενικά διοικητικά δικαστήρια δε διασφαλίζουν;. 2. Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός του αρμόδιου υπουργείου για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τόσο στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα, ενόψει και της έλευσης του χειμώνα».