today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Αδ. Γεωργιάδης στην Süddeutsche Zeitung: Εργαζόμαστε ως ορχήστρα για να φέρουμε την ανάπτυξη

Εκτενή συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης στη δημοσιογράφο Christiane Schlötzer της Süddeutsche Zeitung, μιας από τις κορυφαίες εφημερίδες της Γερμανίας.

Στη συνέντευξή του ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης τόνισε μεταξύ άλλων πως ολόκληρη η κυβέρνηση εργάζεται σαν μια ορχήστρα για να επιτύχει την ανάπτυξη, όλοι παίζουν τις ίδιες νότες και το μουσικό κομμάτι φέρει τον τίτλο: θέλουμε ανάπτυξη». Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «η γραφειοκρατία πρέπει να εργάζεται με ακριβείς προθεσμίες. Δεν μπορούν απλώς να λένε: δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα. Ο νόμος θα θέτει αυστηρές προθεσμίες. Αν αγνοηθούν, θα υπάρξουν κυρώσεις. Ο υπάλληλος θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του, κάποιος άλλος θα κάνει τη δουλειά του».

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στη απονομή Δικαιοσύνης ο κ. Υπουργός αναγνώρισε ότι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης είναι πιο σύνθετη. Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, θα διασφαλιστεί ότι η Δικαιοσύνη θα ψηφιοποιηθεί μέχρι το 2021, ώστε ο απαιτούμενος χρόνος να μειωθεί κατά το ήμισυ.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τις στρατηγικές επενδύσεις και το ενδεχόμενο καταστρατήγησης περιβαλλοντικών προδιαγραφών, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι σκοπός είναι μόνο η επιτάχυνση των διαδικασιών και ότι θα υπάρξει διαβούλευση με την καγκελάριο Merkel για κάποια συνεργασία.

Για το «Ελληνικό» ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «τα πράγματα κυλούν φανταστικά» ενώ για τα πολυώροφα κτήρια και τα διαμερίσματα που θα κατασκευαστούν εκεί, επιβεβαίωσε ότι η όρεξη των ξένων επενδυτών σε αυτόν τον τομέα είναι τεράστια: από την Κίνα, τον αραβικό κόσμο, από την Τουρκία.

Για τη χρυσή βίζα ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πήγαινε περίφημα, πριν την καταστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τους ενδοιασμούς περί του ποιος αποκτά τέτοια βίζα, ο Υπουργός αντέτεινε ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να τους επιστραφούν τα χρήματά τους ή όχι, «δεν μπορούμε να πουλάμε αυτοκίνητα, μπορούμε όμως να πουλάμε βίζες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον ανταγωνισμό στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες, επεσήμανε πως η Deutche Telekom είναι πολύ ικανοποιημένη με αυτό που έχει, ενώ η Ελλάδα θα προτιμούσε μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Για τις τράπεζες σημείωσε ότι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι αρκετές για την Ελλάδα.

Αναφορικά με τη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων τόνισε εμφατικά ότι «Πουλάμε τα πάντα! Θέλω να πω, τα πάντα στη λίστα. Οι επενδυτές περιμένουν ήδη στην ουρά, δεν θέλω να πω κατά εκατοντάδες ημερησίως, αλλά κατά δεκάδες. Εταιρίες επενδυτικών κεφαλαίων, μεμονωμένοι επενδυτές από τη Γερμανία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, απ’ όλο τον κόσμο.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ιδιωτική διαχείριση είναι καλύτερη από την κρατική. Τα έσοδα θα βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση του χρέους μας. Ανακοινώσαμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν από τις εκλογές και λάβαμε από τους ψηφοφόρους την εντολή να το επιταχύνουμε. Η Blackstone έχει ήδη αποκτήσει πέντε ξενοδοχεία. Επενδύουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Έχουν ήδη επαινέσει δημοσίως το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κλίμα στην Ελλάδα».

Παράλληλα ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι αναφορικά με τη δόμηση, πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο Σύνταγμα, το οποίο θέτει όρια. Για τον κατάλογο με τους 2300 αρχαιολογικούς χώρους επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι ήταν λάθος της γραφειοκρατίας αφού ο κατάλογος απαριθμούσε ολόκληρη την κρατική ιδιοκτησία. «Ποτέ δεν θα πουλήσουμε την αρχαία κληρονομιά μας, Κανείς δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει την Ακρόπολη», κατέληξε χαρακτηριστικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ