today-is-a-good-day
21 C
Athens

Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ

Μικροί και μεγάλοι έδωσαν και φέτος το «παρών» στη Βραδιά του Ερευνητή, τη δράση για την επιστήμη που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 370 πόλεις της Ευρώπης με τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες.

Η κεντρική εκδήλωση στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να «ξεναγηθούν» σε διάφορα πεδία της επιστήμης, αλλά και να πληροφορηθούν ποια είναι η χρησιμότητα του τυπωμένου σε τρισδιάστατο εκτυπωτή «δαχτυλιδιού του βιβλιοθηκονόμου».

Οι μικρότεροι επισκέπτες πάλι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο κυνήγι του θησαυρού, ενώ για μικρούς και μεγάλους η ξενάγηση ξεκινούσε από ένα ηλεκτρικό όχημα δια χειρός των φοιτητών του ΕΜΠ. «Το πρότζεκτ τρέχει εδώ και δέκα χρόνια και ο στόχος είναι η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ένας από τους φοιτητές της ομάδας που είχε αναλάβει ρόλο παρουσιαστή.

Μια άλλη φοιτήτρια εξηγούσε στους επισκέπτες τι μετατροπές χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για να αποκτήσει μεγαλύτερη ταχύτητα με τη βοήθεια της αεροδυναμικής, άλλοι πώς μπορεί να παραχθεί ενέργεια με τη βοήθεια διάφορων υλικών πέρα από το πετρέλαιο. Οι παρουσιάσεις ήταν πραγματικά ανεξάντλητες αφού στη Βραδιά του Ερευνητή που φιλοξενήθηκε στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ συμμετείχαν περισσότερες από 130 ερευνητικές ομάδες του ΕΜΠ, Πανεπιστημίων της Αθήνας και συναφών δράσεων Έρευνας, Εκπαίδευσης, Απασχόλησης, Καινοτομίας, Ανάπτυξης και Αειφορίας με στόχο να προβάλουν στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα.

Το κοινό ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα αλληλεπίδρασης με τους ερευνητές μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων με πρωτότυπα πειράματα, επιτόπου μετρήσεις και εφαρμογές με υψηλής τεχνολογίας επιστημονικά όργανα, επιδείξεις τεχνικών διατάξεων και μοντέλων. Παράλληλα, φιλοξενήθηκε ειδικό αφιέρωμα με θέμα «Αθλητισμός: Κληρονομιά – Καινοτομία» με την παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών στον αθλητισμό και την παρουσία ελλήνων αθλητών, ενώ το μπάσκετ είχε την τιμητική του με τη μπασκέτα που είχε στηθεί στο αίθριο του κτιρίου.

Το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Πειραμάτων, η γνωριμία με τον κόσμο της κουκουβάγιας, που ήταν και η μασκότ της Βραδιάς του Ερευνητή, αλλά και οι διαγωνισμοί ζωγραφικής για τους μαθητές του δημοτικού και κειμένου για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Η επιτυχία της Βραδιάς του Ερευνητή που ολοκληρώθηκε στις 12 το βράδυ δεν αφήνει καμία αμφιβολία: μικροί και μεγάλοι θα δώσουν το «παρών» και στο επόμενο ραντεβού.

Δ.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ