today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Ε.Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό 7 Ρίχτερ μέχρι το 2022 στο ίδιο ρήγμα της Τουρκίας

Για τον σεισμό, ύψους 5,8 Ρίχτερ, που έπληξε χτες την Κωνσταντινούπολη και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας ένας αντίστοιχος σεισμός το 1999 στην Κωνσταντινούπολη ήταν το γεγονός που δρομολόγησε τον σεισμό που έπληξε και την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Συνεπώς προκύπτει το ερώτημα για το τι θα προκύψει στην Ελλάδα με την επανάληψη ενός τέτοιου σεισμού.

«Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα διέκρινε ότι μεγάλο μέρος του ρήγματος της Ανατολίας, που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, δεν είχε σπάσει τα τελευταία 200 χρόνια και άρχισαν οι έρευνες για να διαπιστωθεί πότε θα κάνει την επανάληψή του», εξήγησε για τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Λέκκας.

Σχετικά με το ρήγμα της Ανατολίας ο κ. Λέκκας απάντησε πως το ρήγμα εκτείνεται από την παλιά Νικομήδεια προς τα δυτικά της Κωνσταντινούπολης,  μέσα στον κόλπο του Μαρμαρά, με συνολική έκταση 120 χλμ.

Όσον αφορά τη χώρα μας, το ρήγμα αυτό φαίνεται να εισέρχεται στον Αιγιακό χώρο και να αγγίζει τον ομφαλό της Ελληνικής χέρσου, όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας και συμπληρώνει πως με βάση το μήκος του ρήγματος οι μελετητές περίμεναν σεισμό ύψους 7,2 Ρίχτερ.

Τέλος, ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι μέχρι το 2022 το ρήγμα θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμό γύρω στα 7 Ρίχτερ, επισημαίνοντας πως αν και η διαφορά των μονάδων φαίνεται μικρή η ενέργεια ενός τέτοιου σεισμού είναι 300 φορές μεγαλύτερη. Το επίκεντρο υπολογίζεται να είναι παραπλήσιο με εκείνο του σεισμού της Κωνσταντινούπολης.

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ