today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Βρετανία: Οι διακριτοί ρόλοι των εξουσιών τη διασώζουν από την κοινοβουλευτική εκτροπή

Ευτράπελο κοινοβουλευτικής λειτουργίας

Οι καρποί  που δρέπει σήμερα ο εθνολαϊκισμός στη Βρετανία, ξεκίνησαν ως  πολλά υποσχόμενο «άνθος» της ρητορικής των λαϊκιστών (ιδίως προ του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2016). 

*Της Αντιγόνης Βαφείδου

Κατέληξαν ως ευτράπελο κοινοβουλευτικής λειτουργίας σε μια χώρα, όπου το κοινοβούλιο διατήρησε τη θεσμική του «περιβολή» σε κομβικές ιστορικές στιγμές. Ακόμη και όταν ο Churchill αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον Χίτλερ ουσιαστικά με τη στήριξη κομμάτων  της αντιπολίτευσης..

Το πρωθυπουργικό αξίωμα ως τρόπαιο

Ο Boris Johnson παρόλα αυτά θεώρησε το πρωθυπουργικό αξίωμα ως τρόπαιο και το βρετανικό κοινοβούλιο ως σκήπτρο, τραυματίζοντας παράλληλα ακόμα και το βασιλικό θεσμό. 

Η κοινοβουλευτική εκτροπή κλιμακώθηκε δε στο έπακρο τον Σεπτέμβριο, όταν ο Boris έχασε την πλειοψηφία. 

Έτσι,  έχουμε ένα άτσαλο Brexit προ των πυλών, επιζήμιο για την βρετανική οικονομία και τους πολίτες της σαστισμένους από τις εξελίξεις-χιονοστιβάδα ενός δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα πριν από 3 χρόνια.  

Οι αντιλήψεις περί της «περήφανης  εξόδου»

Ίσως λοιπόν κάποιες αντιλήψεις περί της «περήφανης  εξόδου» από την ευρωπαϊκή οικογένεια αρχίζουν πλέον να αναθεωρούνται στη Γηραιά Αλβιώνα. 

«Οι Βρετανοί νόμιζαν ότι θα διαπραγματευτούν με μια διχασμένη Ευρώπη. Δεν συνέβη αυτό» δήλωσε εύστοχα ο Herman van Rompuy πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Σίγουρα υπάρχει ακόμη δρόμος ως προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως το φιάσκο του Brexit έδωσε το φιλί της ζωής τελικά στον φιλόδοξο αυτόν ευρωπαϊκό στόχο.

Η πεμπτουσία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο  με την ομόφωνη απόφαση να κρίνει ως παράνομη την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου, οριοθέτησε σαφώς τους ρόλους της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.  

Διατράνωσε με την απόφαση του αυτή την πεμπτουσία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Μια εθνική παρακαταθήκη του κάθε κράτους-μέλους που συμμετέχει στην Ε.Ε και έχει αναχθεί σε θεμελιώδη αξία του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Το απόσταγμα μια απλής συνειδητοποίησης:

Είναι γεγονός ότι η ιστορία των περισσότερων πολιτισμών συνδέεται με την άνοδο και την πτώση των αυτοκρατοριών. 

Έτσι, αιώνες θρησκευτικών συγκρούσεων, πολιτικών αναταραχών, ευρωπαϊκού ηγεμονικού αδιεξόδου και δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, χρειάστηκαν για το απόσταγμα μια απλής συνειδητοποίησης: καμία πλέον πολιτική μονάδα (ως κράτος-έθνος) εντός της ευρωπαϊκής γεωγραφίας δεν ήταν αρκετά ισχυρή, ώστε να υπερισχύσει όλων των υπολοίπων. Και πάνω σε αυτήν την παραδοχή άρχισε να οικοδομείται η ευρωπαϊκή συνείδηση.

Σεβασμός δια αυτοσεβασμού

Αυτήν την ευρωπαϊκή συνείδηση που αποπειράθηκε να αποδομήσει η καμπάνια του Brexit, τη διέσωσε εν τέλει το θεσμικό χαλινάρι το Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βρετανίας. 

Υπέρμαχοι του Brexit κηλιδώθηκαν ως προς το κύρος  των επιχειρημάτων τους από το βουλοκέρι της απόφασης. 

Από την άλλη η Βρετανική Δικαιοσύνη απολαμβάνει τον απόλυτο σεβασμό, όχι γιατί απλώς και μονό ονομαστικά είναι μια εκ των εξουσιών. Αλλά γιατί διέσωσε ουσιαστικά τον αυτοσεβασμό της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ