today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κ.Μητσοτάκη – Τ.Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Η συνάντηση διήρκησε περίπου 45 λεπτά.

Πληροφορίες πριν από την συνάντηση ήθελαν στην ατζέντα της συνάντησης να περιλαμβάνεται η τουρκική επιθετική συμπεριφορά στη ΝΑ Μεσόγειο, το Κυπριακό και το μείζον θέμα του προσφυγικού.

Οι δύο άνδρες, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αντάλλαξαν χειραψία στον προθάλαμο μακριά από τις κάμερες με τον κ. Μητσοτάκη να λέει στον Τούρκο πρόεδρο «χαίρομαι που σας συναντώ και με την καινούρια μου ιδιότητα».

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν ήδη βρεθεί για λίγο σε ένα διάλειμμα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Δευτέρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούλησή τους για να συζητήσουν αναλυτικότερα.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση για να επαναλάβει την πρόταση του πρωθυπουργού να επιχειρηθεί «επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες».

Λίγες ώρες πριν πάντως, την Τρίτη, ο Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επανέλαβε τη ρητορική των προκλήσεων, λέγοντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και των Τουρκοκυπρίων, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, νόμιμες τις έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ