today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Οι νέες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και η στρατηγική του Μαξίμου

Δεν θα επιστραφεί στη Δικαιοσύνη και θα παραμείνει στη Βουλή ο φάκελος του Δημ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος κατονομάστηκε από πολιτικά πρόσωπα και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς ως ο «διαβόητος» Ρασπούτιν που είχε υπό τον έλεγχο την υπόθεση Novartis και ειδικότερα το «κομμάτι» της συκοφάντησης συγκεκριμένων πολιτικών.

Το Μαξίμου δείχνει να καταλήγει σε αυτή τη λύση πολιτικής ισορροπίας, δηλαδή να υποβληθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης, σε μια προσπάθεια συγκερασμού, όλων των εσωκομματικών απόψεων που κατατέθηκαν αναφορικά με το χειρισμό της.

Του Κώστα Πασίση

Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και εφόσον λάβει την πλειοψηφία 151 βουλευτών θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή. Οι σχετικές διαδικασίες θα «τρέξουν» μόλις επιστρέψει ο Κυριάκος Μητσοτακης από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία η Προκαταρκτική Επιτροπή, έχει ρόλο και αρμοδιότητες Εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα ενώ μπορεί να ασκήσει διώξεις κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Εξεταστική.

Στις κυβερνητικές προθέσεις είναι η Βουλή να κινηθεί γρήγορα και να υπάρξει πόρισμα, ώστε να σταματήσουν οι ψίθυροι για υπόγειες συμφωνίες, που δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Μια υφέρπουσα φημολογία που «διογκώθηκε» από την πολιτική απόφαση του Πρωθυπουργού να μη συμπεριλάβει τον Αλέξη Τσίπρα στο αίτημα για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των καταγγελιών περί «σκευωρίας».

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας», ήταν η δήλωση του Πρωθυπουργού σε συνεργάτες η οποία …διέρρευσε από το Μαξίμου, «πυροδοτώντας» πλήθων σεναρίων.

Από τις εξελίξεις, όμως, προκύπτει ότι η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται στη σωστή κατεύθυνση και κυρίως ελήφθη υστέρα από πολύωρες συσκέψεις που αναλυθήκαν με σοβαρά πολιτικά και νομικά επιχειρήματα όλες οι παράμετροι της υπόθεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έμεινε εκτός κάδρου, όχι για λόγους μεγαλοψυχίας, αλλά επειδή δεν είθισται να κατηγορείται ένας πρώην Πρωθυπουργός χωρίς αδιάσειστα νομικά τεκμήρια. Παράλληλα διαψευσθήκαν και οι «κασσάνδρες» που προέβλεπαν προεκλογικά, ότι ο Κυριάκος Μητσοτακης έρχεται με άγριες ρεβανσιστικές διαθέσεις… Άλλο ανύπαρκτο θέμα-fake news, που είχε γίνει …σημαία από το ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη απόφαση Μητσοτάκη υπηρετεί και τη πολιτική φιλοσοφία του, ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγή σελίδας για να πάει μπροστά και η πολιτική συνεννόηση που στα περισσότερα σύγχρονα κράτη της Ευρώπης είναι, είναι αυτονόητη υπόθεση για την Ελλάδα παραμένει ζητούμενο.

Η κυβέρνηση κρατά το φάκελο Παπαγγελόπουλου στη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι οι προθέσεις της είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεσή και εφόσον υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν.

Δεν υπάρχει συγκάλυψη και αυτό θα γίνει περισσότερο κατανοητό, σε περίπτωση που προκύψουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού, με δεδομένο ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος πολύ σύντομα θα βρεθεί σε δυσχερή θέση.

Με τον τρόπο αυτό, το Μαξίμου διασκεδάζει και τους «φόβους» όσων υποστήριζαν ότι δεν τηρήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις…

Τέλος στο Μαξίμου εκτιμάται ότι από τη δικαστική διερεύνηση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης μπορεί να αποκαλυφθούν και οι αντιφάσεις και οι αντίρροπες απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την παρασκηνιακή δράση του κ. Παπαγγελόπουλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ