today-is-a-good-day
11.3 C
Athens

Η Μόσχα υποστηρίζει τις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και των οργανώσεων της αντιπολίτευσης, τις οποίες είχε απορρίψει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και κύριος αντίπαλος του Μαδούρο, ο Χουάν Γκουαϊδό, καθιστώντας ταυτόχρονα σαφές ότι υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

«Θεωρούμε την οποιαδήποτε άρνηση για διάλογο ανορθολογική και επιβλαβή για την χώρα, καθώς δημιουργεί απειλές για την ευημερία του λαού», δήλωσε ο Πούτιν υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα υποστηρίζει πάντα τους νόμιμους θεσμούς της εξουσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στον Νικολάς Μαδούρο είπε «Φυσικά και υποστηρίζουμε τον διάλογο, τον οποίο εσείς Κύριε Πρόεδρε και η κυβέρνηση σας κάνετε με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης».

Την περασμένη εβδομάδα ομάδα κομμάτων της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μαδούρο. Ωστόσο οι μεγαλύτερες αντιπολιτευόμενες οργανώσεις, των οποίων ηγείται ο Χουάν Γκουαϊδό, απέρριψαν την πρωτοβουλία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, επισήμανε τη συνεργασία της Μόσχας με το Καράκας στον στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα ενώ χαρακτήρισε ανθρωπιστική συνεργασία, τις προμήθειες σε ρωσικά σιτηρά και φάρμακα που στέλνει η Ρωσία στην Βενεζουέλα. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σύντομα η Ρωσία θα στείλει 1,5 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια, ενώ αναφερόμενος στις μεγάλες ρωσικές επενδύσεις που γίνονται στον ενεργειακό τομέα στη Βενεζουέλα, υπογράμμισε ότι «η Ρωσία συνολικά έχει επενδύσει περίπου 4 δισεκατομμύριο δολάρια στην οικονομία της Βενεζουέλας».

Από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι η Ρωσία και η Βενεζουέλα έχουν αποδείξει ότι είναι σε θέση να ξεπερνούν μαζί τις όποιες δυσκολίες, ενώ, αφού επισήμανε την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, κατέληξε λέγοντας : «Πάντα νοιώθουμε άνετα στην Μόσχα και πάντα χαιρόμαστε να είμαστε εδώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ