today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Bloomberg: Κ.Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός που βγάζει την Ελλάδα από την κρίση

Εκτενές αποψινό δημοσίευμα του Bloomber αναφέρεται στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεόραση του πρακτορείου κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στη Νέα Υόρκη, όπου παρίσταται στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να μειώσει τους φόρους και να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα στη χώρα του, καθώς επιδιώκει να γυρίσει η χώρα σελίδα, να εξέλθει από την κρίση και να εισέλθει σε μια νέα περίοδο, φιλικότερη προς τις αγορές.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο στις αρχές Ιουλίου προσπαθεί να αναδιαμορφώσει το επενδυτικό φρόνημα όσον αφορά στην ελληνική οικονομία και να πείσει τους πιστωτές ότι μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, την ίδια στιγμή που επιδιώκει να υπάρξει ευελιξία αναφορικά με τους προηγουμένως συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη, ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη χαλάρωση των «πολύ αυστηρών» δημοσιονομικών κανόνων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα ικανοποιήσει τους στόχους του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Το να πειστούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να αμβλύνουν το στόχο της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ από το 2021 δε θα είναι εύκολο. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να δείξει στους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στην Αθήνα την Τετάρτη, ότι ο στόχος για το 2020 μπορεί να επιτευχθεί με αξιόπιστο τρόπο, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, που συμπεριλαμβάνουν και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν ηγέτη που διάκειται φιλικά προς τις επιχειρήσεις, πρέπει τώρα να αποδείξει ότι μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του. Μερικά από τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Η κυβέρνησή του έχει προχωρήσει με το επί μακρόν στάσιμο έργο του Ελληνικού, το οποίο προβλέπει τη μετατροπή του εγκαταλελειμμένου χώρου του αεροδρομίου, ενός χώρου πάνω από δύο φορές μεγαλύτερου από το Central Park της Νέας Υόρκης, σε ένα τεράστιο συγκρότημα με πολυτελή ξενοδοχεία, καζίνο, μαρίνες και διαμερίσματα.

Εν κατακλείδι το δημοσίευμα επισημαίνει ότι για να αναθερμανθεί μια οικονομία που έχει χάσει το 25% της παραγωγής της κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα χρειαστούν καλύτερη πρόσβαση σε πιστώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει επί του παρόντος την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σχέδιο που στόχο έχει να βοηθήσει τους δανειστές να μειώσουν τα επισφαλή δάνεια έως και κατά 30 δισ. ευρώ (33 δισ. δολλάρια), σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στο δανεισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ