today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Αφιέρωμα στην Ήπειρο

Στην «ανάσα» του Αμβρακικού, η μικρή λουλουδοστόλιστη πόλη, αναδύει τα αρώματα μιας άλλης εποχής. Ανόθευτη ομορφιά. Η θάλασσα διαμορφώνει την κουλτούρα και την καθημερινότητα των ανθρώπων της.

Το μάτι τριγυρίζει αχόρταγα στην παραλία και τα παραδοσιακά δρομάκια. Από το Σαιτάν Παζάρ, το «διαβολοπάζαρο» επί Τουρκοκρατίας, έως το λιμανάκι των ψαράδων, την Κυανή Ακτή, τις γαλαζοπράσινες ακτές στο Ιόνιο και την Αρχαία Νικόπολη ο επισκέπτης έχει πολλά να ανακαλύψει! Μέσα στην αλμύρα της θάλασσας, οι μυρωδιές από τις ψαροταβέρνες με τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, είναι πειρασμός. Τη νύχτα «η πόλη δεν κοιμάται». Οι προτάσεις για όμορφα βράδια πολλές. Η Πρέβεζα είναι μπροστά μας!

 

Από τους Μύλους Σουλίου στον Αχέροντα

Ο τόπος σαν «παραμύθι», μέσα στα επιβλητικά κακοτράχαλα βουνά. Μια απολαυστική περιήγηση κάτω από τα πλατάνια, δίπλα στα δροσερά νερά του ποταμού που σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες.

Ο παλιός νερόμυλος δημιουργεί εικόνες, η φαντασία τρέχει στην εποχή που οι Σουλιώτες άλεθαν εκεί τα σιτηρά τους. Τα νερά πηγάζουν πίσω από τον νερόμυλο και καταλήγουν στον Αχέροντα, το μυθικό ποτάμι της Ηπείρου που αξίζει να το ανακαλύψεις. Ένα μονοπάτι οδηγεί στην κοίτη του, ανάμεσα σε σμιλεμένα βράχια που σχηματίζουν μικρές λίμνες που σε προκαλούν να κολυμπήσεις. Κατηφορίζοντας τον Αχέροντα, δίνετε την υπόσχεση της επιστροφής στον μοναδικής φυσικής ομορφιάς τόπο.

 

Τζουμέρκα: Μεγαλοπρέπεια που καθηλώνει

Γραφικά χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί, πέτρινα γεφύρια, τρεχούμενα νερά, χαράδρες, φαράγγια πεζοπορικές διαδρομές. Τα 47 ορεινά χωριά, σαν αετοφωλιές στα Αθαμανικά όρη με το κοινό πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν αποτελούν πρόκληση να τα γνωρίσετε.

Οι Μελισσουργοί, με τα τρεχούμενα νερά των πηγών, το καταφύγιο των Πραμάντων, τα κεφαλοχώρια, το Συρράκο και οι Καλλαρύτες, διαδρομές μέσα στην μοναδικού κάλλους φύση χαρίζουν σπάνιες στιγμές στον επισκέπτη. Είναι ο τόπος, ο χρόνος, οι άνθρωποι.

 

Η «ιδιαίτερη» Κορωνησία και ο φάρος του Αμβρακικού

Ανάμεσα στις υφάλμυρες ρηχές λιμνοθάλασσες, τα κανάλια, τις λουρονησίδες, τα ψαροκάικα και τις βάρκες οι γραφικοί οικισμοί της Κόπραινας και της Κορωνησίας αποκαλύπτονται ως  φιλόξενοι, ήρεμοι προορισμοί, λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Άρτας.

Μέσα στους ήχους της φύσης, του προστατευόμενου υγροβιότοπου του Αμβρακικού, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περπατήσει πάνω σε στενές λωρίδες ξηράς με αλμυρίκια, να γνωρίσει τον φάρο και το σπίτι του φαροφύλακα, κομμάτια ιστορίας ενός τόπου, που γνώρισε μέρες πολύβουες και σήμερα αποτελούν τους «εν ζωή» μάρτυρες, του άλλοτε σπουδαίου λιμανιού της Κόπραινας. Η μικρή νησίδα που «κρατάει» την Κορωνησία, έχει πολλά, να διηγηθεί μέσα από τα μνημεία της, τις Βυζαντινές εκκλησίες και τα Οθωμανικά οχυρά. Οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής, περιμένουν να δώσουν απλόχερα την φιλοξενία τους… αλλά και ολόφρεσκα ψάρια.

 

Αμάραντος Κόνιτσας: Μοναδικά ατμόλουτρα στα 1.260 μ. υψόμετρο

Στις πλαγιές του Γράμμου με θέα τον Σμόλικα και στα 1.260 μ. υψόμετρο, η φύση είχε κρυμμένο μυστικό! Βόρεια του ακριτικού Αμάραντου και μέσα από 15 ρήγματα, αναδύονται όλο το χρόνο, αέρας και ατμοί. Θερμοκρασία 37 βαθμοί! Είναι τα μοναδικά ιαματικά ατμόλουτρα στην Ελλάδα,
ίσως και στην Ευρώπη. Οι εγκαταστάσεις των λουτρών, μέσα στο… απέραντο πράσινο, είναι ιδανικές για χαλάρωση και αναζωογόνηση! Είναι όμως και μια ευκαιρία, να ανακαλύψεις την φύση, μέσα από τα μονοπάτια, να γευτείς την παραδοσιακή κουζίνα στα πέτρινα Μαστοροχώρια, να θαυμάσεις την μοναδική αρχιτεκτονική των μαστόρων, να μάθεις για τα βότανα της περιοχής, να κάνεις βόλτες με άλογα στο δάσος. Φεύγεις με την υπόσχεση να επιστρέψεις!

 

Ανακαλύψτε το Πωγώνι

Ανόθευτο φυσικό τοπίο,  μοναδικές  στιγμές μέσα σε πυκνά δάση, περιπατητικές διαδρομές μέσα σε σμιλεμένα φαράγγια και ρεματιές, σπουδαίας αρχιτεκτονικής λιθόχτιστα σπίτια, καλντερίμια και νερόμυλοι, θρησκευτικά μνημεία, πολυφωνικό τραγούδι αλλά και τοπικά παραδοσιακά εδέσματα. Είναι το Πωγώνι! Δελβινάκι, Βήσσανη, Πωγωνιανή, Δολό, αρχοντοχώρια, ζωντανοί μάρτυρες, μια ανθηρής εποχής κατά το παρελθόν. Για τους τολμηρούς φυσιολάτρες, το φαράγγι του Κουβαρά, θαύμα της ηπειρώτικης φύσης, με την πυκνή βλάστηση και τα θεόρατα βράχια, αποτελεί πρόκληση για εξερεύνηση. Με αφετηρία το κεφαλοχώρι Δελβινάκι η περιήγηση στο Πωγώνι, υπόσχεται μεγάλες εκπλήξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ