today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Η Τσεχία κατηγορεί την Κίνα για κυβερνοεπίθεση

Η Κίνα βρίσκεται πίσω από μια μεγάλης εμβέλειας κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε πέρσι εναντίον μιας κυβερνητικής υπηρεσίας της Τσεχίας, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών και κυβερνοασφάλειας της χώρας (NUKIB).

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, η NUKIB γράφει σε μια αναφορά της ότι η επίθεση “σχεδόν σίγουρα πραγματοποιήθηκε από έναν κρατικό παράγοντα ή μια ομάδα” και ότι οι υποψίες στρέφονται στην Κίνα.

Για την Πράγα, η Κίνα και η Ρωσία συνιστούν τη σημαντικότερη απειλή όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια στη χώρα, συνεχίζει η NUKIB σε αυτήν την έκθεσή της για το έτος 2018, την οποία επικαλείται το πρακτορείο CTK. Ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών έγινε στόχος τέτοιων επιθέσεων.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας πρόκειται να συζητήσει αυτήν την έκθεση τη Δευτέρα.

Τον Αύγουστο, η εφημερίδα Denik N ανέφερε ότι η ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών (GRU) ευθύνεται πιθανότατα για την πιο πρόσφατη επίθεση εναντίον του υπουργείου Εξωτερικών, τον Ιούνιο.

Στην έκθεσή της για το 2017 η NUKIB προειδοποίησε ότι Ρώσοι και Κινέζοι διπλωμάτες ενέτειναν την κατασκοπευτική δράση τους στο τσεχικό έδαφος, επισημαίνοντας τους τεράστιους οικονομικούς πόρους της Κίνας. Η έκθεση αυτή επικρίθηκε από τον φιλοκινέζο, φιλορώσο και αντιμουσουλμάνο πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, ο οποίος ζήτησε από την υπηρεσία πληροφοριών να ερευνά περισσότερο τους μουσουλμάνους τρομοκράτες στην Τσεχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ