today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Σε εξέλιξη πορεία στο κέντρο της Αθήνας από εργατικά σωματεία και φορείς

Πορεία πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας από την ΑΔΕΔΥ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης και από άλλα εργατικά σωματεία και φορείς, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει δεκάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο νέο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.

Με κεντρικά συνθήματα «καταργούν τις ΣΣΕ, χειραγωγούν τα συνδικάτα, αντιδρούμε, απεργούμε», καθώς επίσης και «κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, όχι στην ιδιωτικοποιηση της επικουρικής ασφάλισης», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος και πρόκειται να κατευθυνθούν προς τη Βουλή.

«Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είναι η πρώτη που γίνεται με τη νέα κυβέρνηση κι έχει ως κύριο στόχο την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση διά του κυρίου Βρούτση πριν από καιρό ψήφισε νόμο, με τον οποίο περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων με την κατάργηση της αιτιολόγησης της απόλυσης από τον εργοδότη και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες υποβαθμίζει έναντι των επιχειρησιακών, και βεβαίως βάζει για ακόμη μία φορά χέρι στον συνδικαλιστικό νόμο, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και της κ. Αχτσιόγλου, η οποία καθιέρωσε για πρώτη φορά το 50% +1 για τη λήψη αποφάσεων από τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων».

«Από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και αυτές οι αλλαγές. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην εργασία έναντι της μερικής απασχόλησης που καθιερώνεται με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και βεβαίως δεν θα επιτρέψουμε καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, όπως η κυβέρνηση λέει σε όλους τους τόνους σε σχέση με την επικουρική ασφάλιση. Αυτό σήμερα είναι, αν θέλετε, ένα πρώτο μήνυμα. Αύριο συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό τις κινητοποιήσεις, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτά τα αντεργατικά σχέδια», κατέληξε ο κ. Μπράτης.

Παράλληλα, πορεία θα πραγματοποιήσουν Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, που πρόκειται να συγκεντρωθούν στα Χαυτεία και να κατευθυνθούν προς τη Βουλή.

Σημειώνεται, ότι αυτήν την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ