today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Οι κρίσιμες συναντήσεις του Κ.Μητσοτάκη στη Ν.Υ. με Τραμπ και Ερντογαν

Δυο πολύ σημαντικές συναντήσεις περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σήμερα και αύριο στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη καθιερωμένη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η πρώτη είναι με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και η δεύτερη με τον Τούρκο Προέδρο Ταγίπ Ερντογάν. Δυο «καυτά» ραντεβού που λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Του Κώστα Πασίση

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός γνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν, ωστόσο πηγαίνει πολύ καλά προετοιμασμένος, έχοντας πλήρη επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων που έχουν τα προαναφερθέντα δυο ραντεβού.
Το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, αν και είναι η πρώτη συνάντηση τους η οποία όμως γίνεται σε ευνοϊκό κλίμα για την Ελλάδα, λόγω των εξελίξεων και των «παιχνιδιών» της Αγκύρας με τους Ρώσους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές σε αυτή τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στο Αιγαίο, αλλά κα την αξιοπιστία της χώρας ως «σύμμαχο» των ΗΠΑ. Επίσης μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν επι τάπητος από ελληνικής πλευράς είναι και η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας η οποία παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο.
Ακόμη θα γίνει συζήτηση και για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ.

Στη Νέα Υόρκη, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτακης έχει και έναν άλλο εξίσου σημαντικό στόχο. θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Γουίλμπουρ Ρος, με βασική επιδιώξη την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού σε εκπροσώπους των αμερικανικών κεφαλαίων είναι ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και έχει γίνει ελκυστική χώρα για επενδύσεις. Και στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο που ηδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Μητσοτάκης – Ερντογάν

Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει καλά προετοιμασμένος στο ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αλλά οπως αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου, θα είναι συνάντηση διερευνητικού ενδιαφέροντος.
Το στίγμα αυτής της πρώτης γνωριμίας, το έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, δηλώνοντας: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα. Προσερχόμαστε στην διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα, που μας δίνει το διεθνές δίκαιο, που είναι με το μέρος μας».

Το Μαξίμου κρατά χαμηλούς τόνους επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, όμως είναι απαραίτητο να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Η ατζέντα της συνάντησης προσδιορίζεται από τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο και τις απειλές της γειτονικής χώρας για διάλυση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του OHE ο κ. Μητσοτακης θα συναντηθεί και με τον Ζόραν Ζάεφ όπου θα επαναλάβει τις διαφωνίες τις Ελλάδος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ