today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

 «Novartis: Ώρα να πέσουν οι μάσκες» Γράφει ο Σπήλιος Λιβανός

Η ώρα της λογοδοσίας για τη σκευωρία Novartis έφθασε. Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι θα προτείνει στην Ολομέλεια της Βουλής τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλο, όχι όμως και για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Τσίπρα.

Γράφει ο Σπήλιος Λιβανός*

Η στάση αυτή της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν σκοπεύει να εργαλειοποιήσει τη Βουλή για πολιτικά οφέλη, στήνοντας «βιομηχανία εξεταστικών». Μας εγκαλεί η αντιπολίτευση ως δειλούς και ανακόλουθους, γιατί δεν συμπεριλάβαμε τον κ. Τσίπρα στην πρόταση μας. Όμως, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς σεβόμαστε το Σύνταγμα και τους νόμους και δεν κρεμάμε στα μανταλάκια τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Δεν σπιλώνουμε ανθρώπους απλώς για να ικανοποιήσουμε το πολιτικό μας ακροατήριο. Δεν προσπαθούμε να βάλουμε «κάποιους στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές», όπως είχε -δίχως αιδώ- δηλώσει πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολιτικές ευθύνες του κ. Τσίπρα για τη σκευωρία Novartis είναι δεδομένες και ο ελληνικός λαός την 7η Ιουλίου αποτέλεσε τον αυστηρότερο κριτή του. Ωστόσο, από την καταρχήν μελέτη της δικογραφίας δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον κ. Τσίπρα. Δεν θα παραπέμψουμε έναν πρώην πρωθυπουργό χωρίς ισχυρές ενδείξεις. Αυτά τα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η Νέα Δημοκρατία. Σεβόμαστε πάνω απ’ όλα το αξίωμα που κατείχε ο κ. Τσίπρας, σεβασμό βέβαια που ο ίδιος ουδέποτε έδειξε διασύροντας 2 πρώην πρωθυπουργούς, 7 πρώην υπουργούς και τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας χωρίς το παραμικρό στοιχείο.

Από την άλλη, από τη μελέτη της δικογραφίας προκύπτουν για τον κ. Παπαγγελόπουλο σαφείς ενδείξεις για αθέμιτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Έχουμε λοιπόν  χρέος απέναντι στη Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό να το διερευνήσουμε.

Για το σκοπό αυτό προχωράμε στη σύσταση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Η επιτροπή αυτή θα πρέπει πρώτα να αποφανθεί για το εάν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει την υπόθεση. Εάν κρίνει ότι είναι αρμόδια και διαθέτοντας εισαγγελικές εξουσίες, θα προχωρήσει στην κατ’ ουσίαν διερεύνηση της υπόθεσης. Διαφορετικά θα επιστρέψει την υπόθεση στην Δικαιοσύνη.

Τόσο ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα κρύβουν την αμηχανία τους.  Ο τέως υπουργός, ενώ δήλωνε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι όταν έρθει η υπόθεση στη Βουλή θα είναι ο πρώτος που θα ψηφίσει για τη σύσταση της επιτροπής,  σήμερα έρχεται και μιλά για πολιτική δίωξη εκδικητικότητας, λησμονώντας τα όσα έχει πει. Και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως αρκείται σε αμήχανα ψελλίσματα περί δειλίας, χωρίς να προτείνει κάτι συγκεκριμένο και χωρίς κουβέντα για την ταμπακιέρα, παρά μόνο προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία όμως, και στο θέμα της Novartis, έχει πεντακάθαρη και ενιαία θέση. Γιατί η υπόθεση αυτή για εμάς έχει βαρύ θεσμικό αποτύπωμα, αφού προσβάλλει τις αρχές του κράτους δικαίου και της σύγχρονης δημοκρατίας. Προτείνουμε λοιπόν τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε μέσω θεσμικών διαδικασιών να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, να πέσουν οι μάσκες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στο ίδιο το Κοινοβούλιο.

Ο Σπήλιος Λιβανός είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ