today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Χονγκ Κονγκ: Νέες συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών

Αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών προχώρησαν σήμερα σε ρίψεις δακρυγόνων εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι λίγο νωρίτερα είχαν πυρπολήσει οδοφράγματα έξω από ένα εμπορικό κέντρο στη συνοικία Σα Τιν.

Περίπου 1000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τον χώρο έξω από το εμπορικό κέντρο New Town Plaza για μια αρχικά ειρηνική διαμαρτυρία.

Γύρω στις 11.00 ώρα Ελλάδας, εντούτοις, διαδηλωτές, ντυμένοι στα μαύρα, άρχισαν να αποσυναρμολογούν τις πόρτες καταστημάτων προκειμένου να φτιάξουν πρόχειρα οχυρώματα στην είσοδο του εμπορικού κέντρου.

Άλλοι διαδηλωτές επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς στον σιδηροδρομικό σταθμό το Σα Τιν, σπάζοντας κάμερες κλειστού κυκλώματος με σφυριά, προτού οι αρχές εκκενώσουν τον σταθμό και τον κλείσουν.

Σε μια άλλη κινητοποίηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων στο εμπορικό κέντρο Elements στη συνοικία Τσιμ Σα Τσούι δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Οι διαδηλώσεις του αντικυβερνητικού κινήματος του Χονγκ Κονγκ έχουν μεταφερθεί στα εμπορικά καταστήματα, όπου οι διαδηλωτές προτρέπουν τους πολίτες να συμμετάσχουν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής παρά να ψωνίζουν.

Αστυνομικοί έκαναν σήμερα χρήση πλαστικών σφαιρών, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο, που είχαν πολιορκήσει.

Σήμερα, στο 16ο συναπτό Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ειρηνικά σε ένα εμπορικό κέντρο στο Σαν Τιν, στο βόρειο τμήμα της πρώην βρετανικής αποικίας.

«Ακόμα κι αν είμαστε κουρασμένοι, δεν μπορούμε να αποκηρύξουμε τα δικαιώματά μας» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σινγκ, μια καθηγήτρια που συμμετείχε στη διαδήλωση. «Εάν αυτό το κίνημα διαρκέσει 100 ημέρες, 200 ημέρες ή ακόμα και 1000 ημέρες και εμείς δεν πάρουμε όσα ζητάμε, θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στους δρόμους» υπογράμμισε η ίδια.

Τα πνεύματα άρχισαν να οξύνονται αργότερα το απόγευμα, όταν εμφανίστηκαν διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, να κρατάνε μια κινεζική σημαία που είχαν κατεβάσει από ένα κυβερνητικό κτίριο και κατόπιν την πέταξαν σε έναν ποταμό.

Στη συνέχεια, επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς στα εκδοτήρια των εισιτηρίων στον σταθμό του μετρό του Σα Τιν, με αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας που απέκλεισε την πρόσβαση στην περιοχή.

Τα τηλεοπτικό δίκτυα του Χονγκ Κονγκ μετάδωσαν πλάνα με έναν άνδρα, που είχε τραυματιστεί στο πρόσωπο.

Αργότερα, ξέσπασαν συμπλοκές έξω από το εμπορικό κέντρο μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων επιβολής του νόμου, οι οποίες έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ