today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή για τον “Ρασπούτιν”; Μια νομική άποψη

Δεν μπορώ να σκεφτώ με ποιον νομικό, λογικό κ πολιτικό ακροβατισμό υποστηρίζεται σοβαρά ότι οι παράνομες πράξεις που φέρονται να βαρύνουν τον Παπαγγελόπουλο δεν έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ώστε να βρεθεί φόρμουλα επιστροφής της δικογραφίας στην τακτική δικαιοσύνη!

Γράφει ο Δημήτρης Γιάννος

1. Ο εμπλέκομενος ήταν αρμόδιος υπουργός που είχε υπό την εποπτεία του τους «υπαλλήλους» που φέρονται να καταχράστηκαν την εξουσία τους και να παρέβησαν το καθήκον τους! Από εκεί άντλησε την εξουσία του και εξ’ αυτής μπορούσε να σχεδιάσει, να κατευθύνει και να επηρεάσει την υπόθεση και τους χειριστές της!
2. Ο διαχωρισμός (κατά την εκτέλεση ή επ’ ευκαιρία των καθηκόντων) που επιχειρήθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει αντίθετος με την νομολογία και θεωρήθηκε ορθά τότε, από σύσσωμη σχεδόν την αντιπολίτευση, ως προφανής μεθόδευση για τη στήριξη της σκευωρίας!
3. Ο διαχωρισμός αυτός προτάθηκε να συμπεριληφθεί στις αναθεωρητέες διαταξεις του άρθρου 86 και η ΝΔ αντιτάχθηκε ομοίως!
4. Επ’ αυτού έχει ήδη αποφανθεί η δικαιοσύνη και για το λόγο αυτό απέστειλε την δικογραφία στο κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανο μα αποφασίσει. Σημειώνω ότι στην περίπτωση της εμπλοκής των 10 πολιτικών προσώπων, η τακτική δικαιοσύνη διατηρούσε τουλάχιστον την αρμοδιότητα για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, η οποία σχετίζεται με το αδίκημα της δωροδοκίας, ενώ τώρα ουδεμία αρμοδιότητα έχει!
5. Ο «νεωτερισμός» αυτός ακυρώνει το Σύνταγμα και τη ρητά προβλεπόμενη αρμοδιότητα της Βουλης!

Πως λοιπόν η ΝΔ μπορεί να υιοθετήσει μια ερμηνεία και πρακτική, την οποία μέχρι πρόσφατα κατήγγειλε ως μεθόδευση και που βρίσκεται σε προφανή αντίθεση με την νομολογία και το Σύνταγμα;
Δεν δικαιώνεται έτσι η προηγούμενη κυβέρνηση για την τακτική που ακολούθησε; Η ξαφνική αυτή αλλαγή δεν θα αφήσει σκιές, αφού μπορεί να συσχετιστεί με την αλλαγή ηγεσίας της δικαιοσύνης που έγινε μετά τις εκλογές ;
Πως μπορεί να παρακολουθήσει η κοινή γνώμη μια ούτως ή άλλως δυσνόητη διαδικασία, όταν βλέπει ότι οι θέσεις των κομμάτων αλλάζουν αναλόγως της θέσης που κατέχουν στην πολιτική σκηνή;
Δεν εμπεδώνεται έτσι η εντύπωση ότι όλοι τα ίδια κάνουν και άρα πιθανότατα θα έχουμε αντιστροφή ρόλων και παρόμοιο αποτέλεσμα;

Συνεπώς η πρόταση Βενιζέλου (Εξεταστική Επιτροπή) είναι, κατά τη γνώμη μου, η πλέον ορθή και αξιόπιστη διαδικασία, που διασφαλίζει αφενός ότι όλα θα έρθουν στο φως (συγκέντρωση υλικού, μαρτυρικές καταθέσεις, άρση προστασίας μαρτύρων, κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, δημοσιότητα) και αφετέρου ότι θα αποδοθούν δίκαια τυχόν ποινικές ευθύνες, όπου και αν αυτές βρίσκονται !

Ο Δημήτρης Γιάννος είναι Νομικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ