today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

ΤτΕ: Περιορίστηκε το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών τον Ιούλιο

Κατά 725 εκατ. ευρώ περιορίστηκε το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018 και διαμορφώθηκε στα 2,7 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η βελτίωση αυτή οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, οι οποίες αντιστάθμισαν τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε παρά την άνοδο των εξαγωγών, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο σε απόλυτο μέγεθος.

Ειδικότερα, τους πρώτους επτά μήνες του 2019 οι εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο 2,2% σε τρέχουσες τιμές (1,3% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7% σε τρέχουσες τιμές (2,7% σε σταθερές τιμές). Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών διευρύνθηκε. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 13,6%, αν και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν οριακή μόνο αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Οι εισπράξεις από μεταφορές αυξήθηκαν κατά 6,9%, κυρίως λόγω της αύξησης των εισπράξεων από τη ναυτιλία.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 2,4 δισεκ. ευρώ, μικρότερο κατά 793 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2018.

Τον Ιούλιο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, η σημαντικότερη συναλλαγή αφορούσε τη συμμετοχή της Μότορ Όιλ (Ελλάς) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ireon Investments LTD (Κύπρος). Οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 501 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή την εξαγορά της Ιασώ Α.Ε. από την OCM Luxembοurg Healthcare Greece S.a.r.l. (Λουξεμβούργο).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 412 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ. Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση (κατά 2,8 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ