Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, μετά τις πρώτες εκατό ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ, που έχουν θετικό πρόσημο, σύμφωνα με τις μετρήσεις, σχεδιάζει το Μαξίμου, με δεδομένο ότι έχουν διαμορφωθεί υψηλές προσδοκίες και η κυβέρνηση δεν πρέπει να περάσει κάτω από το …πήχη που έθεσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Του Κώστα Πασίση
Την ίδια στιγμή, όμως τα δικά του σχέδια κάνει και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ της εκλογικής ήττας, αναζητώντας τη νέα ταυτότητα και ρόλο του κόμματος του.
Το πρώτο μεγάλο στοίχημα ο Κυριάκος Μητσοτακης το κέρδισε. Η ΝΔ φάνηκε φερέγγυα σε πολλές από τις μεγάλες προεκλογικές δεσμεύσεις της, οικονομικού χαρακτήρα (ΕΝΦΙΑ, φοροελαφρύνσεις) και σταδιακά η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.
Η προσοχή του Μαξίμου τώρα στρέφεται στην προετοιμασία του μεγάλου στόχου που είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, η καλλιέργεια ενός ήπιου πολιτικού κλίματος χωρίς πολλές εντάσεις και η βελτίωση καθημερινότητας των πολιτών.
Στο οικονομικό πεδίο, που είναι και η μεγάλη πρόκληση καθώς η Ελλάδα μόλις …χθες βγήκε από τα μνημόνια, ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε, την προηγούμενη Παρασκευή, τους ομολόγους του, στο Eurogroup, για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποπληρώσει, πρόωρα, τμήμα των δανείων που πήρε η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επιπλέον κατά την κατάθεση του υπό κατάρτιση Προϋπολογισμού, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταικούρας θα παρουσιάσουν ένα πλήρως κοστολογημένο σχέδιο για το επόμενο έτος, όπως έχουν όλες οι σύγχρονες χώρες της ευρωζώνης.
Το νέο οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης συμπληρώνεται φυσικά από το αναγκαίο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων, ένα ρόλο που έχει αναλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει πολλές συναντήσεις με ξένους ηγέτες μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Στη συνάντηση αυτή ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και θα προσπαθήσει να πείσει ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι από τους αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Επισημαίνεται ότι βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του σε Βερολίνο και Παρίσι ήταν να δείξει στους συνομιλητές του, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και είναι πυλώνας σταθερότητας στη περιοχή.
Το σχέδιο Μητσοτάκη, όμως, για την Ελλάδα του αύριο προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα, ηρεμία και ει δυνατόν συναίνεση.
Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός αποφεύγει τις αναφορές στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, γνωρίζοντας ότι ενοχλείται από τη στάση του ακόμη και ένα κομμάτι της εκλογικής του βάσης. Στη ΔΕΘ δεν ανέφερε σχεδόν ούτε μια φορά το όνομα του κ. Τσίπρα.
Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και περισσότερο ο αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να είναι ένα κρίσιμο κρας τεστ για το λεγόμενο πολιτικό πολιτισμό της χώρας.
Το στοίχημα της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών δεν λύνεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Είναι πολύπλοκο πρόβλημα και θέλει χρόνο και υπομονή. Οι εντολές όμως στους υπουργούς είναι ξεκάθαρες και πολλοί εξ αυτών θα αξιολογηθούν από τις επιδόσεις τους σε αυτό το τομέα.
Τα βήματα Τσίπρα
Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο στοίχημα, σε αυτή τη φάση του Αλέξη Τσίπρα είναι η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ένα εγχείρημα, όμως εξαιρετικά δύσκολο καθώς υπάρχουν αντιδράσεις κυρίως από την ισχυρή και συμπαγή αριστερή πτέρυγα του κόμματος του.
Η βαριά εκλογική ήττα του στις εθνικές εκλογές έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην Κουμουνδούρου. Η εσωστρέφεια είναι εμφανής και έχει προκαλέσει ισχυρό πονοκέφαλο στον πρώην Πρωθυπουργό που αναζητεί με κάθε τρόπο ανακωχή.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα, αλλά απ ότι έδειξε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των ομιλιών του, η τακτική του είναι ακόμη υπό διαμόρφωση.
Η …παλαιολιθική κριτική του προς τη ΝΔ, ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων σε βάρος των πολλών, δεν πείθει πλέον ούτε το δικό του ακροατήριο.