today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Α.Μέρκελ: Έτοιμη να ανακοινώσει το κόστος των μέτρων για την κλιματική αλλαγή

«Θα κοστίσει πολύ. Αλλά θα πρόκειται για χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν σωστά και τελικά θα επιστραφούν στους πολίτες. Το να μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί επιλογή». Μιλώντας από το βήμα της Bundestag την περασμένη εβδομάδα, η ‘Αγγελα Μέρκελ επιχείρησε να προετοιμάσει – ή να προειδοποιήσει – τους Γερμανούς σχετικά με το κόστος των μέτρων για την Κλιματική Αλλαγή που θα ανακοινώσει μεθαύριο. Μεσοπρόθεσμος στόχος, η Γερμανία να βασίζεται το 2030 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 65%. Μακροπρόθεσμος στόχος, η χώρα να έχει γίνει ενεργειακά ουδέτερη το αργότερο το 2050. Βραχυπρόθεσμος στόχος – λένε κάποιοι – από «Καγκελάριος των αυτοκινητοβιομηχανιών» ή «Καγκελάριος των προσφύγων», η ‘Αγγελα Μέρκελ να ξαναγίνει – εγκαίρως – η «Καγκελάριος του Κλίματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες, το κόστος των μέτρων που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή ανέρχεται σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ για τα προσεχή τέσσερα χρόνια. Προηγουμένως, θα πρέπει – στην τελευταία συνεδρίασή τους, αύριο – οι κυβερνητικοί εταίροι να καταλήξουν σε συμβιβασμό, με κομβικό σημείο την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα, από την οποία και θα χρηματοδοτηθούν πολλά από τα νέα περιβαλλοντικά μέτρα. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) από τη μία πλευρά θέλουν με κάθε τρόπο το κόστος να μην επιβαρύνει την ήδη ασθμαίνουσα γερμανική βιομηχανία. Πολλοί μάλιστα υπενθυμίζουν ότι ήταν τα μέτρα του Εμανουέλ Μακρόν για το κλίμα που πυροδότησαν το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στην Γαλλία. Οι Σοσιαλδημοκράτες από την άλλη προτιμούν να προστατεύσουν τα χαμηλά εισοδήματα και προκρίνουν την αύξηση του φόρου σε προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. «Θέλουμε τα μέτρα για την προστασία του κλίματος να είναι αποτελεσματικά ώστε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας. Ταυτόχρονα, θέλουμε να είναι οικονομικά λογικά και να λειτουργούν κατά τρόπο κοινωνικά αποδεκτό ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να σηκώσουν το βάρος», δήλωσε η Καγκελάριος στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της. Όλες οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν στο ότι οι κεντρικές αποφάσεις σχετικά με την φιλοσοφία των μέτρων θα ληφθούν μόλις αύριο.

Τα μέτρα αναμένεται να αφορούν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων – από την παροχή οικονομικών κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, με την παράλληλη αύξηση των σταθμών φόρτισης και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα που ρυπαίνουν περισσότερο, έως την βελτίωση των συστημάτων θέρμανσης των κτιρίων και την αύξηση του «πράσινου» φόρου στα αεροπορικά εισιτήρια.

Ενδεικτικό του κόστους των μέτρων είναι μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για κλείσιμο και του τελευταίου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έως το 2038 απαιτείται επένδυση ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου οι περιοχές ανθρακωρυχείων να αντιμετωπίσουν την μετάβαση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ