today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Τα πεδία σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ με την Κυβέρνηση

Novartis, πρωτογενή πλεονάσματα και Συμφωνία Πρεσπών είναι τα θέματα αιχμής για τα οποία κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους, αν και ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, για άλλη μια φορά εμφανίστηκε προβλέψιμος και με «άσφαιρα πυρά», αποδεικνύοντας ότι δεν έχει βρει ακόμη ένα νέο αξιόπιστο αφήγημα.

Του Κώστα Πασίση

Στο Μαξίμου παρακολούθησαν την εμφάνιση Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, αλλά «ούτε κρύο, ούτε ζέστη», όπως ανέφερε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
Η ομιλία του και κυρίως οι απαντήσεις του στο Βελλίδειο ήταν προσανατολισμένες στο εσωκομματικό ακροατήριο, όπου έχει και ανοικτά μέτωπα.

Σημειολογικά η φράση του «είμαστε εδώ» ήταν ενδεικτική του άγχους του για την επόμενη μέρα, ενώ παράλληλα ερμηνεύθηκε και ως «ένεση» τόνωσης του ηθικού ενός κόσμου που υπέστη σοκ από την εκλογική ήττα για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένος.
«Ο κ. Τσίπρας φάνηκε κουρασμένος ακόμη και στα ψέματα. Επαναλαμβάνει τόσο μονότονα τον εαυτό του, ώστε το μόνο που καταφέρνει κάθε φορά που εμφανίζεται είναι να υπενθυμίζει στους πολίτες γιατί τον καταψήφισαν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας την ομιλία του.

Novartis
Η υπόθεση Novartis, αποτελεί αυτή την περίοδο την «αχίλλειο πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η υπόθεση γύρισε «μπούμερανγκ» για την Κουμουνδούρου. Και αυτό επιβεβαιώθηκε από την …επίθεση που προσπάθησε να εξαπολύσει στην κυβέρνηση. «Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική επιτροπή και ειδικά δικαστήρια», ανέφερε προσπαθώντας να φανεί …αθώα περιστερά, αναφορικά με το στήσιμο της σκευωρίας για να σπιλωθούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, όμως, δεν απάντησε ούτε για το παραδικαστικό σύστημα που δρούσε, σύμφωνα με τις καταγγελίες του εισαγγελέα Αγγελή, ούτε για τον περίφημο «Ρασπούτιν».
Η δικογραφία βρίσκεται στη Βουλή και θα παραμείνει «κλειδωμένη» στα συρτάρια της μέχρι αύριο, όπου θα συνέλθει η ολομέλεια της Βουλής. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να πάρει τις οριστικές αποφάσεις του για το χειρισμό της υπόθεσης.
Στο σημείο αυτό, πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ ζητούν να χυθεί άπλετο φως, μέσω εξεταστικής επιτροπής, για την υπόθεση, αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο αντίλογος για την ανάγκη δημιουργίας ενός ισορροπημένου πολιτικού κλίματος.

Πρωτογενή πλεονάσματα

Κόντρα Κυβέρνησης – Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υπήρξε και για την «πατρότητα» της μελλοντικής μείωσης των πλεονασμάτων. Ο Τσίπρας επιχείρησε να «πρεσάρει» τη ΝΔ στο τομέα της οικονομίας, εκτιμώντας ότι είναι προνομιακός χώρος της.
Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη ΔΕΘ, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράζει παροχές από το «μαξιλαράκι» που ο ίδιος δημιούργησε, ως κυβέρνηση, ξεχνώντας προφανώς ότι το πλεόνασμα προήλθε από την υπερφορολογηση κυρίως της μεσαίας τάξης.
«Αν ήταν έτσι γιατί δεν το έκανε αυτό σημαία του κατά την προεκλογική περίοδο;» αναρωτήθηκε ο κ Στέλιος Πέτσας. «Αν το «ξέχασε», γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν ενημέρωσε σχετικά με το άνοιγμα, τον αριθμό και τα ποσά του «ειδικού λογαριασμού» τον κ. Σταϊκούρα κατά την παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο Οικονομικών στις 9 Ιουλίου;» ήταν η …πληρωμένη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Συμφωνία Πρεσπών

Τέλος μετωπική ήταν η σύγκρουση και για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε υπερήφανος για την επίμαχη Συμφωνία, παρότι έδωσε μακεδονική γλώσσα  ταυτότητα, όνομα με την απίστευτη προεκλογική δικαιολογία Κοτζιά ότι σε μια διαπραγμάτευση κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις.
Η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε μια κακή συμφωνία και όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπογραφή της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδεσε τα χέρια της ΝΔ και περιόρισε τις κινήσεις της μόνο στο επίπεδο της τήρησης των συμφωνηθέντων, κάτι το οποίο κάνει με ιδιαίτερη προσοχή, αν και προεκλογικά η ΝΔ είχε καλλιεργήσει εντέχνως μεγαλύτερες προσδοκίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ