today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερασπίζεται τον τίτλο “προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”

Σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) αναφέρεται ότι η μελλοντική επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε τον αμφιλεγόμενο τίτλο του διορισμένου Αντιπροέδρου της περί «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Ο όρος αυτός αναφέρεται στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, έγραψε η πολιτικός του CDU στην εφημερίδα Die Welt.

Ο τίτλος του διορισμένου Έλληνα Ευρωπαίου Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά προκάλεσε δυσαρέσκεια, διότι αποκρύπτει την αρμοδιότητα για τη μετανάστευση. Οι επικριτές ασκούν κριτική για το ότι ο όρος υπονοεί ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προστατευθεί έναντι της μετανάστευσης. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συμβούλευσε τη διάδοχό του να αλλάξει τον τίτλο.

Όμως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστήριξε το αντίθετο στη Welt. «Σε κάποιους από εμάς, σε αυτό το διάλογο, ο όρος ‘προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής’ φαίνεται περισσότερο πολιτικά φορτισμένος σε σύγκριση με το πώς τον χρησιμοποιούμε εμείς», έγραψε σε άρθρο της στην εφημερίδα. «Έχω διαφορετική άποψη. Είμαι πεπεισμένη ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τη χρήση του στους αντιπάλους της ΕΕ. Η προστασία των αξιών, όπως αποτυπώνονται στις ευρωπαϊκές συνθήκες, είναι το θεμέλιο της ταυτότητάς μας».

Αυτός ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής απειλείται σήμερα μέσω των «αντιπάλων της Ευρώπης». «Είτε αυτοί είναι από το εξωτερικό και αναμειγνύονται στις εκλογές μας ή είναι εθνικιστές λαϊκιστές στο εσωτερικό που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να ερμηνεύσουν εκ νέου τα θεμέλια του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας. Θέλουν το αντίθετο από αυτό που συνιστά την Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ