today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Στ.Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας έχει βαθιά άγνοια για την οικονομία

Σκληρή απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα είπε στην ΔΕΘ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι «έχει βαθιά άγνοια για την οικονομία», και προσέθεσε ότι είναι ο πρωθυπουργός «που την κατέστρεψε ρίχνοντας το βάρος στους πολίτες».

Απαντώντας στα περί “δανειοδότησης του Ελληνικού” που ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα έπρεπε να γνωρίζει ότι «η δανειοδότηση των επιχειρήσεων δεν είναι θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά των τραπεζών. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να ξεμπλοκάρουμε την επένδυση. Ο κ. Τσίπρας για 4,5 χρόνια δεν είχε κάνει τίποτε, εμείς ήδη βγάλαμε τις υπουργικές αποφάσεις και το έργο θα προχωρήσει. Το Ελληνικό θα είναι επένδυση συνολικά 8 δισ. όπου θα απασχοληθούν 70.000 εργαζόμενοι. Ποιός δεν το θέλει;».

Στο θέμα των ΕΛΠΕ και της κριτικής που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει πώληση ποσοστού ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Ο κ. Τσίπρας μιλούσε για πώληση 51% των ΕΛΠΕ, αλλά δεν έκανε τίποτε. Τι διαφορετικό έλεγε από εμάς; Αυτά είναι συνθήματα,. Εμείς πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσει για να μπουν νέα κεφάλαια στην επιχείρηση και θα προχωρήσουμε».

Για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Πέτσας είπε ότι «οι φορείς της πόλης προτείνουν την ίδια λύση που προτείνουμε κι εμείς. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί τον Απρίλιο του 2023, πιο γρήγορα από ό,τι με τα προηγούμενα σχέδια για το 2024».

Για την υπόθεση της Novartis ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι την Δευτέρα θα έλθει στην Βουλή, μετά τις καταθέσεις, των Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου και η Βουλή θα αποφασίσει.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι πρόκειται για σκευωρία στο σκέλος που αφορά την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων. Εξήγησε ότι «κανείς δεν αμφισβήτησε ότι υπάρχει διεθνώς σκάνδαλο όσον αφορά τα φάρμακα αλλά η δίωξη πολιτικών έγινε μόνο στην Ελλάδα και αποσκοπούσε σε πολιτικά κέρδη». Ανέφερε ότι οι οικονομικές πτυχές ερευνώνται, ενώ για το ζήτημα της πολιτικής σκευωρίας θα ασχοληθεί η Βουλή. Εξηγώντας τη δήλωση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ότι «δεν θα μετατρέψει την Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών», ανέφερε ότι βιομηχανία εξεταστικών είναι να προσπαθείς για ψύλλου πήδημα να βάλλεις στο στόχαστρο τους αντιπάλους σου και προσέθεσε «εμείς δεν το κάνουμε».

Όσο για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είπε ότι υπάρχει και το αντεπιχείρημα γιατί να γίνει εξεταστική για ένα θέμα που ούτως ή άλλως έχει παραγραφεί όταν υπάρχουν άλλα θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2016 που δεν έχουν παραγραφεί.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «εμείς λέμε και τώρα ότι λέγαμε και προεκλογικά» και συμπλήρωσε: «Λέγαμε στον κ. Τσίπρα να μην την υπογράψει, ότι είναι εθνικά επιζήμια, προσπαθήσαμε να το αποτρέψουμε και προειδοποιούσαμε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί. Το ίδιο λέμε και τώρα και ότι θα προσπαθήσουμε να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες κυρίως σε ό,τι αφορά τα μακεδονικά προϊόντα».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι «κανείς δεν χαρακτήρισε τη Συμφωνία προδοτική, αλλά εθνικά επιζήμια» και επισήμανε ότι ο χαρακτηρισμός προδοτική διχάζει τους Έλληνες.

Για το κοινωνικό μέρισμα και αν η κυβέρνηση το δώσει στο τέλος του 2019, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας το έδωσε το Πάσχα για προεκλογικούς λόγους και γι’ αυτό η ΝΔ το είχε χαρακτηρίσει προεκλογικό επίδομα. «Το ποσό αυτό θα υπάρχει στον προϋπολογισμό του 2020 και θα δοθεί στο τέλος του επόμενου χρόνου».

Ο κ.Πέτσας ανέφερε ακόμη σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης ότι εξετάζεται σε ό,τι αφορά το ύψος του αλλά τους δικαιούχους του και ότι θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2020.

Σημείωσε επίσης ότι για το 2020 θα ισχύσουν οι φορολογικές ρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, όπως η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή μέχρι 10.000 ευρώ. Στο φορολογικό που θα έλθει σύντομα θα περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τα ζητήματα που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα και τις επενδύσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ