today-is-a-good-day
21.7 C
Athens

Εκλογικός Νόμος: Επιθυμητή η συναίνεση, χωρίς παζάρια και εκβιασμούς από την αντιπολίτευση

Ο Πρωθυπουργός ούτε εκβιάζεται, ούτε σέρνεται σε παζάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το μήνυμα αυτό εκπέμπει το Μαξίμου, μετά τη ΔΕΘ, αλλά και με αφορμή τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητάς για την κατάργηση της απλής αναλογικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, είπε ότι επιδιώκει τη συναίνεση, αλλά κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ θα προτείνει εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Μάλιστα ξεκαθάρισε ακόμη περισσότερο τη κυβερνητική θέση λέγοντας ότι αν ένα κόμμα συγκεντρώσει 40% θα πρέπει να έχει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή.

Του Κώστα Πασίση

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό μεταφράζεται σε ένα «μπόνους» για το πρώτο κόμμα τριάντα πέντε έως σαράντα εδρών.
Αυτή θα είναι και η κεντρική φιλοσοφία του νόμου που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ένα εκλογικό σύστημα που σε πολλά σημεία του είναι ίδιο με το νόμο του πρώην υπουργού Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

Η εκτίμηση των επιτελών του Μαξίμου είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε δείχνουν διάθεση συνεννόησης και αυτό φάνηκε και από τη στάση που κράτησαν στο θέμα του ασύλου στα ΑΕΙ, παρότι υπήρχε σύμπλευση απόψεων στο πυρήνα του νομοσχεδίου, για λόγους τακτικής, τελικά η κυβέρνηση το πέρασε στηριζόμενη κατά βάση στην κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Την ίδια καθαρή στάση θα κρατήσει και στο θέμα του εκλογικού νόμου. Αν δεν υπάρξει συναίνεση, στο τέλος της τετραετίας, οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και επειδή δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, με ευθύνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τη λύση θα δώσει για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός.

Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την απάντηση του, κατά κάποιο τρόπο αιφνιδίασε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και περισσότερο τη Φώφη Γεννηματά η οποία καταθέτει το δίκο της σχέδιο, λέγοντας ουσιαστικά ή αυτό ή τίποτε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αποσύνδεσε τον εκλογικό νόμο από την συνταγματική αναθεώρηση και έβαλε οριστικό φρένο στα παζάρια και στα υπόγεια παιχνίδια.

Αυτή ήταν μια κίνηση-ματ από πλευράς Πρωθυπουργού, καθώς πλέον τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κληθούν να διαχειριστούν την πρωτοβουλία της κυβέρνησής, έχοντας όμως ανοικτά εσωκομματικά μέτωπα, τόσο το ΚΙΝΑΛ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι παλαιός βουλευτής της ΝΔ, που έχει διαχειριστεί μέσα από θέσεις ευθύνης, πολλά κομματικά τερτίπια, επισημαίνει ότι εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει μόνος του, αυτό συνεπάγεται ότι θα έχει και τον πρώτο και τελευταίο λόγο, όσον αφορά την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, τον ερχόμενο Μάρτιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ