today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Βερολίνο: Πλήρης εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση για το Μεταναστευτικό

Την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το μεταναστευτικό εξέφρασε σήμερα εκ νέου το Βερολίνο, τονίζοντας ότι το «κλειδί» για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά είναι η εφαρμογή των προβλεπόμενων επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ελληνικά νησιά με μεγάλη προσοχή και η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αφίξεων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Παραταύτα οι αριθμοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν από την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι, αν συγκριθεί ο αριθμός των αφίξεων από θάλασσα και ξηρά τον Σεπτέμβριο του 2019 με την ίδια περίοδο του 2018, έχει σημειωθεί αύξηση κατά 8%. «Είναι επιτακτικό να αφιερώσουμε την δέουσα προσοχή σε αυτή την εξέλιξη και για αυτό βρισκόμαστε σε επαφή και με την ελληνική και με την τουρκική πλευρά», τόνισε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι το κεντρικό σκεπτικό της συμφωνίας είναι «να εγγυηθούμε για τους πρόσφυγες στην Τουρκία επαρκή ασφάλεια και να δημιουργήσουμε προοπτικές ώστε να μην έχουν κανέναν λόγο να μεταναστεύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αυτή η συμφωνία προσφέρει και το “κλειδί” για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στα νησιά, διότι προβλέπει επαναπροωθήσεις», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «σε ότι αφορά αυτές τις επαναπροωθήσεις, τα τελευταία χρόνια δεν έγινε η υλοποίηση όσων είχαν σχεδιαστεί και συμφωνηθεί, όπως θα επιθυμούσαμε». «Η νέα ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται αυτήν την οπτική και λέει η ίδια ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα κάνει τα σωστά βήματα. Στεκόμαστε δε έτοιμοι να την στηρίξουμε, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε.», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά συνάδει με τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», όπως περιγράφεται στο αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι όπου υπήρξαν πολύ δύσκολες καταστάσεις στα ελληνικά νησιά, «δεν έλειψε και δεν επιτρέπεται να λείψει η ευρωπαϊκή υποστήριξη» και επανέλαβε ότι η εν ισχύ συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας προβλέπει την επαναπροώθηση από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, η οποία αποτελεί και το «κλειδί» για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά.

«Κανείς δεν θα πει ότι η κατάσταση στα καταλύματα στα ελληνικά νησιά είναι εύκολη για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Είναι απολύτως σαφές ότι οπουδήποτε στην Ευρώπη φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες πρέπει να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπειά τους. Παρά ταύτα ισχύει και το ότι η συμφωνία που έκλεισαν η Ε.Ε. με την Τουρκία προβλέπει την επαναπροώθηση μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Εκείνοι που αναζητούν άσυλο, πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, ώστε εκεί να τους παρασχεθεί προστασία, την οποία η Τουρκία έχει δώσει εκατομμύρια φορές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει απολύτως να αναγνωρίσουμε και στο οποίο η Ευρώπη βοηθάει και οικονομικά, με δύο δόσεις των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ότι αφορά την υποδοχή ανηλίκων μεταναστών και προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη παίρνουν ανηλίκους από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Δουβλίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ