today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Euractiv: Κατακερματισμένες οι αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

EURACTIV: Ρεπορτάζ που αναφέρεται στην άβολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί οι προοδευτικές κεντροαριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη μετά από τις ήττες που υπέστησαν στις τελευταίες ευρωεκλογές. Η ώθηση για σύγκλιση μεταξύ των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, των αριστερών και των Πρασίνων δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι βαθιές διαιρέσεις τους μικρή ελπίδα αφήνουν για άμεση ανάταξη.

Αναφορικά με την περίπτωση της Ελλάδας,  το δημοσίευμα αναφέρεται στη συμμετοχή του αριστερού πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια συνάντηση στη λέσχη Αμπροσέτι,  όπου δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με το δίλημμα των εθνικιστικών πολιτικών και την παθητική αποδοχή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Προσέθεσε ότι η απάντηση σε αυτό το δίλημμα είναι οι γενναίες, προοδευτικές και ευρωπαϊκές λύσεις.

Όσον αφορά στις σχέσεις με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερες. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το επίσημο μέλος της σοσιαλιστικής οικογένειας της ΕΕ, όπου ο  Τσίπρας προσκαλείται πάντα ως παρατηρητής στις συνεδριάσεις τους. Οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συγκριθούν με τις σχέσεις του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος με τους Podemos, καθώς και οι δύο επιδιώκουν να καταλάβουν το αριστερό μέρος του πολιτικού φάσματος.

Το δημοσίευμα εν κατακλείδι σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, καθώς μεγάλος αριθμός μελών του έχει μετακινηθεί είτε προς το Σύριζα, είτε προς τη Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ). Υπάρχει επίσης μια συνεχής μάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ: υπάρχει μία μερίδα στελεχών του που επιθυμεί να μετατρέψει το κόμμα  σε μια πιο κεντρώα προοδευτική δύναμη και μια μειοψηφία που θέλει να παραμείνει προσκολλημένη στις αυστηρές αριστερές γραμμές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ